czwartek, 24 kwietnia 2014

Muffiny jogurtowe z truskawkami

Dzięki jogurtowi są lekkie, dzięki truskawkom wilgotne. Dla mnie idealne :)


Składniki suche:

250 g szklanki mąki orkiszowej typ 2000 (ok. 1 i 3/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)

Składniki mokre:

400 g gęstego jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju (użyłam sezamowego)
2 jajka

Dodatkowo:

300 g truskawek

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
2. Składniki suche przesiewamy przez sito.
3. Składniki mokre miksujemy krótko na gładką masę.
4. Do składników suchych dodajemy mokre i krótko mieszamy.
5. Do masy wkrajamy kawałki truskawek. Ponownie delikatnie mieszamy i wlewamy do foremek.
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Po tym czasie muffiny studzimy.
Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Czy mogę użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej? I stewii?

    OdpowiedzUsuń
  2. ile babeczek wyjdzie z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ma Pani sposoby na przylepiające się do foremek babeczki? Po upieczeniu większość ciasta "została" razem z papierem. Może przy użyciu silikonowych foremek taka sytuacja by się nie powtórzyła? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogłabyś mi napisać jak robisz bulion warzywny? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy tam wywaru warzywnego, bo chciałabym wypróbować Twój przepis na zupe pomidorową.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam przed chwilą! Wyszły przepyszne, delikatne, mięciutkie. Bardzo dziękuję za przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiem tylko, że wyglądają naprawdę nieziemsko! Będę musiała koniecznie spróbować - deser będzie najsmaczniej smakował, jak na targach pojawią się nasze krajowe truskawy (:

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne pomysły i interesujący wpis !

    OdpowiedzUsuń
  9. Warto poczytać takie inspirujące wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super propozycja, świetnie się czyta Twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...