wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek w lżejszej wersji z cytrynowym kremem

Szczerze? Mazurek to ciasto, które nie należy do moich ulubionych. W moim domu mazurki stanowiły bardziej funkcję dekoracyjną. Jednak nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego ciasta. Stąd pomysł na jego "uzdrowienie". Masło zastąpiłam olejem kokosowym. Dzięki niemu ciasto jest idealnie kruche i ma delikatny kokosowy posmak. Rewelacja!


Ciasto kruche:

150 g mąki orkiszowej BIO typ 2000
100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
90 g oleju kokosowego (polecam firmy Olejowy Raj)
2 łyżki ksylitolu
2-3 łyżki zimnej wody

Krem:

jogurt grecki light 180 g
2 łyżki serka maskarpone
sok z 1 i 1/2 cytryny
2 łyżki ksylitolu
łyżka miodu

Do dekoracji:

2 całe cytryny
płatki migdałowe 3 łyżki

1. Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy ksylitol, olej, wodę i wbić jajko. Ciasto zagniatamy.
2. Przygotowujemy papier do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek. Brzegi ciasta zaginamy do środka i nakłuwamy widelcem. Pieczemy, aż ciasto się zrumieni - u mnie 30 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy krem: jogurt miksujemy z serkiem maskarpone. Dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Krem możemy zagęścić rozpuszczając we wrzątku (2 łyżki) łyżeczkę żelatyny.
4. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Smarujemy kremem. Na wierzchu naszego mazurka układamy plastry cytryny i posypujemy migdałami.

Smacznego!


25 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie! Sama niedługo też będę odchudzać mazurki, zobaczymy co z tego będzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mazurek wygląda idealnie, z miłą chęcią skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystaj :) jutro pojawi się przepis na mazurka z czekoladą :)

      Usuń
  3. Czy mąkę orkiszową można zastąpić razową?

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny blog pisany ciekawym językiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  7. takie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  8. miło tutaj jest :) ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe informacje i fajny blog

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis, warto wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  12. mnóstwo ciekawych inspiracji!


    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis, bardzo prosty

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny blog ! Będę tutaj zaglądał !

    OdpowiedzUsuń
  15. Ta wersja mazurka jest zdecydowanie najlepsza.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...