Szczerze? Mazurek to ciasto, które nie należy do moich ulubionych. W moim domu mazurki stanowiły bardziej funkcję dekoracyjną. Jednak nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego ciasta. Stąd pomysł na jego "uzdrowienie". Masło zastąpiłam olejem kokosowym. Dzięki niemu ciasto jest idealnie kruche i ma delikatny kokosowy posmak. Rewelacja!
Ciasto kruche:
150 g mąki orkiszowej BIO typ 2000
100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
90 g oleju kokosowego (polecam firmy Olejowy Raj)
2 łyżki ksylitolu
2-3 łyżki zimnej wody
Krem:
jogurt grecki light 180 g
2 łyżki serka maskarpone
sok z 1 i 1/2 cytryny
2 łyżki ksylitolu
łyżka miodu
Do dekoracji:
2 całe cytryny
płatki migdałowe 3 łyżki
1. Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy ksylitol, olej, wodę i wbić jajko. Ciasto zagniatamy.
2. Przygotowujemy papier do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek. Brzegi ciasta zaginamy do środka i nakłuwamy widelcem. Pieczemy, aż ciasto się zrumieni - u mnie 30 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy krem: jogurt miksujemy z serkiem maskarpone. Dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Krem możemy zagęścić rozpuszczając we wrzątku (2 łyżki) łyżeczkę żelatyny.
4. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Smarujemy kremem. Na wierzchu naszego mazurka układamy plastry cytryny i posypujemy migdałami.
Smacznego!
Wygląda świetnie! Sama niedługo też będę odchudzać mazurki, zobaczymy co z tego będzie ;)
OdpowiedzUsuńMazurek wygląda idealnie, z miłą chęcią skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńKorzystaj :) jutro pojawi się przepis na mazurka z czekoladą :)
UsuńCzy mąkę orkiszową można zastąpić razową?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńTen wpis odmienił moje życie!
OdpowiedzUsuńFajny blog pisany ciekawym językiem :)
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńLubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!
OdpowiedzUsuńtakie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńmiło tutaj jest :) ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńciekawe informacje i fajny blog
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, warto wypróbować
OdpowiedzUsuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuńmnóstwo ciekawych inspiracji!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, bardzo prosty
OdpowiedzUsuńFajny blog ! Będę tutaj zaglądał !
OdpowiedzUsuńBardzo fajna strona www
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!
OdpowiedzUsuńsuper przepisy bede korzystal
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńswietnie wtlumaczone
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńTa wersja mazurka jest zdecydowanie najlepsza.
OdpowiedzUsuń