Łosoś z mango to idealne połączenie smaków. A wydawać by się mogło, że ryba i owoc nie pasują do siebie. A jednak. Ja zakochałam się w tym smaku <3
1 dojrzałe mango
1 dojrzałe mango
mała czerwona papryka
mała cebula czerwona
3 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
1/2 szklanki soku ananasowego - użyłam Marwit, niepasteryzowany
2 filety z łososia, każdy po 150 gram
łyżka oleju roślinnego, użyłam kokosowego
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
sól niskosodowa, świeżo zmielony pieprz
2. Mango i paprykę kroimy w kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy mango i paprykę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
3. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i kurkumę, przykrywamy i dalej dusimy, aż składniki będą miękkie.
4. Wlewamy sok ananasowy. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zredukuje się do 1/2 objętości.
5. Dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
6. Filety z łososia myjemy, osuszamy, pęsetą wyjmujemy ości. Łososia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut lub smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni (ułożyć łososia skórką do dołu i grillować z każdej ze stron przez około 3 minuty, aż mięso będzie dobrze wysmażone). Na talerzach układamy gorącą kaszę, następnie filety z łososia, całość polewamy salsą i posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego :)
Łosoś i mango ? Ciekawe połączenie, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle soczyste zdjęcia i smaczne pomysły na jedzonko :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam mango, ostatnio łączyłam je z krewetkami, ale z łososiem jeszcze nie próbowałam. Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda przepysznie:) pozdrawiam,Magda
OdpowiedzUsuńWstyd przyznać, ale nie jadłam jeszcze nigdy łososia... Wypróbuję przy tym przepisie :)
OdpowiedzUsuńAle mam jeszcze jedno pytanie. Czy jesteś w stanie pokazać nieco więcej przepisów z drobiem? :)
nadrobię, obiecuję :)
UsuńUwielbiam łososia, ale takiego połączenia jeszcze nie jadłam. Muszę kiedyś wypróbować.
OdpowiedzUsuńosobiscie nie przepadam za rybami, ale musze przyznac, ze wyglada to calkiem niezle ;)
OdpowiedzUsuńSłonik życzy smacznego i gorąco pozdrawia! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny tekst
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń