środa, 5 sierpnia 2015

Smoothie arbuzowe

Zanim przepis, na wstępnie kilka słów o arbuzie...

Arbuz pochodzi z Afryki. Jest idealny na upalny dni, ponieważ w 90% składa się z wody. Dzięki temu wykazują działanie moczopędne i oczyszczają organizm z toksyn. Owoce te są bardzo orzeźwiające i świetnie gaszą pragnienie. Słodki smak zawdzięczają obecności kwasu jabłkowego i cytrynowego. Arbuz to bogate źródło przeciwutleniaczy m.in.: likopenu. Zawiera także beta karoten, kwas foliowy, witaminę C i w mniejszych ilościach witaminy z grupy B. Jest bogaty w minerały takie jak wapń, magnez, potas, fosfor i sód.

A teraz zapraszam na orzeźwiające smoothie arbuzowe. Idealne na ponad 30 stopniowe upały :)

Do jego przygotowania potrzebujemy:
(składniki na 3 koktajle)

1/2 schłodzonego arbuza ok 500g 
sok z 1 limonki
kilka kostek lodu
garść malin lub truskawek
łyżka płynnego miodu (opcjonalnie)

1. Owoce schłodźmy na godzinę w lodówce.
2. Arbuza oczyszczamy z pestek i skóry. Kroimy na mniejsze kawałki.
3. Do misy blendera dodajemy arbuza wraz z sokiem,  który z niego powstał podczas oczyszczania oraz pozostałe składniki. Miksujemy na gładki mus.
Koktajl można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce kilka godzin.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Właśnie kupiłam arbuza i szukałam inspiracji na pomysł na niego. Dziękuję! znalazłam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam smootjie :) A arbuza dzisiaj jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taką pogodę - idealny! Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. warto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !

    OdpowiedzUsuń
  5. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kompozycja tego smoothie jest bardzo interesująca. Na pewno jest smakowite

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...