czwartek, 26 lutego 2015

Faszerowana papryka mielonym mięsem i czerwoną fasolą

Witajcie :) Dawno mnie tu nie było :(
Dzisiaj na obiad faszerowana papryka w wersji meksykańskiej. Zapraszam!



Składniki na 6 porcji:

400 g mielonego mięsa z piersi z indyka lub z polędwicy wołowej
4 średnie papryki (różne kolory, będzie piękniej ;))
1 duża cebula
5 łyżek fasoli czerwonej Kidney
1 papryczka chili
200 ml passaty pomidorowej
sól/pieprz
suszona bazylia
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub oleju rzepakowego
kawałek twardego sera np. Parmezanu

1. Cebulę kroimy w kostkę. 
2. Papryki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, tak aby każda z połówek miała ogonek. 2 połówki papryki (z czerwonej i żółtej) odkładamy na bok. Z pozostałych delikatnie wycinamy gniazda nasienne. 
3. Nasze odłożone połówki papryk kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili również drobno siekamy. 
4. Rozgrzewamy oliwę. Na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę dusimy. Dodajemy mielone mięso. Dusimy ok 5 minut, mieszając co chwila. Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę. Mieszamy.
5. Następnie wlewamy passatę pomidorwą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Gotowy farsz odstawiamy na 5 minut do wystudzenia.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, grzałka góra-dół.
7. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Naczynie smarujemy oliwą. Połówki papryk wypełniamy farszem. Wierzch posypujemy tartym parmezanem. Papryki układamy w naczyniu, farszem do góry, jedna obok drugiej.
8. Pieczemy około 20 minut, aż papryki zmiękną. Smacznego!





12 komentarzy:

  1. Cieszę się, że wróciłaś! Zostań już na dłużej :) Przepis do wypróbowania, a Ty jak zwykle piękna. Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło cię znów widzieć :D zostań na dłużej, bo czekamy na więcej cudownych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  3. trzeba poprawić tytuł wpisu "....i czerwoną fasolą"
    super że ukazał się nowy przepis
    pozdrawiam DP

    OdpowiedzUsuń
  4. papryczki faszerowane to zawsze super rozwiazanie gdy nie ma pomysłu na obiad, bardzo często dodaję również któryś z sosów develey aby farsz był bardziej soczysty, a co do develey to moja córa wynalazła ciekawe info w sieci gdzie można zdobyć różne ciekawe gadżety kuchenne https://www.facebook.com/DeveleyPolska/app_208195102528120

    OdpowiedzUsuń
  5. trafiłam na twojego bloga przez przypadek, ale pozostaję z tobą bo jestem zachwycona twoimi tekstami. Niebywale różnorodne, wyjątkowe i na temat. pozdrawiam miło.

    OdpowiedzUsuń
  6. cieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie i chętnie ją skosztuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...