piątek, 7 lutego 2014

Dorsz w porach z opiekanymi ziemniakami

Dzisiaj obiad z kategorii - prosty, szybki i pyszny. 

Wielokrotnie słyszę w poradni, że ktoś chce zmienić swój styl życia, dietę, ale nie ma czasu gotować i przygotowywać sobie posiłków w domu. Woli kupować gotowce lub zamawiać obiady w restauracjach czy o zgrozo w "fast foodach". Osobiście uważam, że dla chcącego nic trudnego! Bardzo często okazuje się, że "zapracowani" spędzają godziny przed monitorem komputera czy telewizora, a brak czasu w kuchni wynika jedynie z naszego lenistwa.
Jeśli zakładamy sobie jakiś cel i chcemy go osiągnąć, to chociaż minimalny, ale jednak, nakład pracy trzeba w niego włożyć. Nie ma szans, żeby coś zrobiło się same. Codziennie musimy wykonywać rzeczy, które będą zbliżać nas do osiągnięcia celu. Pamiętajmy, że lepiej działać systematycznie, małymi kroczkami niż wielkimi skokami. I ma się to nie tylko do zmiany naszej kuchni, ale ogólnie do wielu dziedzin życia.  
Ehh... Tego typu motywujące wykłady zostawię sobie na marzec, ponieważ z okazji urodzin bloga planuję pewną niespodziankę :)

Wracając do przepisu.
Przygotowanie dorsza w porach zajęło mi niecałe 20 minut. Tyle czasu każdy z nas jest w stanie wygospodarować w ciągu dnia. Poprawcie mnie jeśli się mylę ;)


 Składniki niezbędne do przygotowania dorsza w porach
(przepis na 2 porcje):

2 filety z dorsza bez skóry i ości - każdy po ok. 150-200 gramów
por - biała i zielona część
jogurt naturalny lub grecki light (ja użyłam naturalnego 1%)
sól niskosodowa/pieprz
oliwa z oliwek
szczypiorek do posypania

1. Filety z dorsza umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 15 minut.
2. W międzyczasie pora umyć i pokroić na cienkie talarki.
3. W woku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kawałki pora, posolić i dusić 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie woka zdjąć z ognia, dodać jogurt i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Upieczonego dorsza położyć na talerzach. Polać porowo-jogurtowym sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem. 
5. Podawać z ugotowaną kaszy jaglanej czy brązowego ryżu lub opiekanymi talarkami ziemniaka

Składniki niezbędne do przygotowania opiekanych ziemniaczanych talarków
(przepis na 2 porcje):

4 średnie ziemniaki
słodka papryka w proszku
świeży tymianek
zioła prowansalskie
sól/pieprz
oliwa z oliwek

1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie talarki.
2. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (obok dorsza).
3. Talarki wysmarować oliwą z oliwek i posypać przyprawami.
4. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.

Smacznego!




6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...