Każdy kto spróbował tej zupy jest nią zachwycony :) Pyszna i lekka. Z dodatkiem grillowanej piersi z kurczaka jest idealnym pomysłem na kolację, a z grzankami może być serwowana na lekkostrawny obiad. Moi Pacjenci ją uwielbiają: Ta zupa jest rewelacyjna; To absolutnie nowy smak; Szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego taka pyszna. Czego chcieć więcej?.
Czas na krótką notkę o cukinii :) Pyszna, delikatna i wszechstronna w kuchni. Idealnie smakuje także w deserach! Cukinii
nie doceniamy z innej strony. To warzywo jest bogate w wiele witamin i minerałów. Posiada specyficzne prozdrowotne właściwości.
W cukinii znajdziemy duże
ilości witamin takich jak: B1, B2, C i PP. Poza tym jest ona cennym
źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. Obfituje ona także w wapń i potas. Idealnie sprawdza się w dietach
odchudzających – w 100g tego zielonego warzywa znajdziemy tylko 15
kcal. Jest lekka, w dużym procencie złożona z wody.
Niewielu z nas wie, że
jest idealna na detoks, gdyż nie
kumuluje ona metali ciężkich. Cukinia ochrania nasz organizm przed
niekorzystnym wpływem, niektórych substancji. Warzywo to nie dość,
że jest lekkostrawne, to ma zbawienny wpływ na procesy
trawienia. Dodatkowo cukinia posiada właściwości odkwaszające. W
związku z tym można ją polecić osobom, które jedzą dużo
„zakwaszających” produktów. Zalecana jest także tym, którzy
cierpią na nadkwaśność i zgagę czy dolegliwości refluksowe.
Tyle dobroci w jednym warzywie. A o to pomysł na wykorzystanie go w kuchni :)
Składniki potrzebne do przygotowania zupy krem z cukinii:
cukinia
1000g
cebula
ząbek
czosnku
500ml
bulionu warzywnego
listki
z gałązki świeżego tymianku
kilka
liści bazylii
łyżka
oliwy z oliwy 12g
sól/pieprz
do smaku
dodatkowo: ugotowana
lub z grillowana pierś z kurczaka 200g pokrojona w kosteczkę
lub domowej roboty grzanki
1. Cukinię
obieramy, przekrajamy na pół i usuwamy nasiona. Nastepnię kroimy w kostkę.
2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli
dodajemy posiekany ząbek czosnku.
3. Podsmażamy minutę i dodajemy cukinię.
Dusimy, aż cukinia zmięknie.
4. Następnie warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
5. Zdejmujemy z ognia i po lekkim
ostudzeniu miksujemy do konsystencji kremu. Doprawiamy solą i
pieprzem.
6. Po wlaniu na talerz dodajemy przygotowaną pierś z kurczaka lub grzanki. Dekorujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego :)
Smakowicie wygląda i jakie łatwe w przygotowaniu:) A taka zupa krem chodzi już za mną od jakiegoś czasu:)
OdpowiedzUsuńo ją sobie ugouj
UsuńPrzepyszna :) zrobiłam z kurczakiem
OdpowiedzUsuńile tych cukini tzreba dodać?:)
OdpowiedzUsuń1kg cukinii to około 3 sztuk :)
Usuńraczej zalezy od tego jak duże te cukinie ;) krem z cukinii to od dawna moj top 3 - pozostale dwa to szparagowa i brokulowa :)
UsuńCzy obranie cukinii służy czemuś konkretnemu czy po prostu taką wersję wolisz?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
służy uzyskaniu gładkiej konsystencji :) Jeśli nie chcesz, cukinii nie musisz obierać. Pozdrawiam :)
UsuńDzięki za odpowiedź :) Zastanawiałam się czy np. nie chodzi o to, że skórka jest ciężkostrawna lub zawiera szkodliwe substancje, ale jeśli chodzi po prostu o konsystencję to wszystko jasne :)
UsuńPozdrawiam również :)
a ja tak lubię cukinie.. mniam!
OdpowiedzUsuńpyszna ! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowuję i zastanawiam się czy liście bazylii które wymienione są w składnikach dodać do zupy czy traktować jako "ozdobę"??
OdpowiedzUsuńdekoracja :) ale zmiksowane też będą ok. Pozdrawiam
UsuńNasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, czy mogę zmiksować zupę łącznie z warzywami, na których gotowałam bulion?
OdpowiedzUsuńraczej sam bulion, bo marchew czy ziemniak mogą zmienić smak zupy. Pozdrawiam
Usuńwyglada ciekawie! :)
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda ten kremik. wielbicielka gotowania www.bazyliairozmaryn.blogspot.com
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda ten kremik. wielbicielka gotowania www.bazyliairozmaryn.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupa. Podalam z grzankami
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś i byłaby przepyszna gdyby nie to, że wyszła...gorzka :/ Czy przyczyną mogą być nasiona cukinii? Nie usunęłam ich, nigdy nie usuwam i zdziwił mnie ten gorzki smak...
OdpowiedzUsuńgorzka może być od gatunku cebuli lub ze złego źródła cukinii ( zbyt nawożona)
Usuńmoze byc gorzka bo za duzo przypiekl sie czosnek
OdpowiedzUsuńFajny przepis, ja jednak nie obieram cukinii, uwazam, ze ze skorka smakuje lepiej. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńzupa bardzo dobra, gościom smakowała, dodałam imbiru
OdpowiedzUsuńA ja dodalam jeszcze 2 trojkatne serki topione, zupka PYCHOTA!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem własną wersję, z przepisu dla samotnych: na 1 l garnek. Wykorzystałam jakieś okrawki z uda indyka zakupione w sklepie, które usunęłam po obgotowaniu( było tego niecałe 10 dag), połowa marchewki ( w nadmiarze zmienia kolor zupy), średni ziemniak, 1 młoda cukinia ( nie obieram, nic nie wykrawam) troszkę zielonego koperku. Dodatki smakowe wg gustu, ja wrzuciłam 1 rosołek drobiowy i doprawiłam maggi. Po zmiksowaniu na cały garnek 2 łyżki śmietany 12%. Podałam z podprażonymi płatkami migdałów. Pyszna i sycąca.
OdpowiedzUsuńa ja tak lubię cukinie.. mniam!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupa.
OdpowiedzUsuńSuper przepis!!
OdpowiedzUsuńPychota świetny przepis!
OdpowiedzUsuńpysznie tu na blogu
OdpowiedzUsuńBardzo zaciekawiła mnie ta zupa.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń