niedziela, 19 kwietnia 2020

FIT ciasto jabłkowe z sosem orzechowo-karmelowym

To ciasto to aktualnie mój numer jeden wśród ciast. Pyszne, wilgotne i łatwe w przygotowaniu. Smakuje trochę jak ciasto marchewkowe, ale jest od niego lżejsze. Sos orzechowo-karmelowy nadaje mu dodatkowej słodyczy i orzechowego posmaku. Sos ten świetnie sprawdzi się także jako dodatek do owsianki czy naleśników. Zapraszam.

CIASTO:
ok 0,5kg jabłek - po obraniu i starciu na tarce ok  370-380g
250g maki pszennej pełnoziarnistej
kopiasta łyżka płatków owsianych
120g ksylitolu i cukru trzcinowego pół na pół
3 duże jajka lub 4 małe
200ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła klarowanego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cynamonu

SOS:
szklanka mleka roślinnego lub krowiego
3 kopiaste łyżki masła orzechowego (najlepiej bez dodatku cukru - polecam Maslove)
3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli

1. Przygotujmy tortownicę 24 cm. Wyłóżmy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 st C.
2. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej ciągle miksując.
3. Do miski z masą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
4. Następnie dodajemy starte na tartce jabłka. Mieszamy.
5. Wlewamy do formy i pieczemy ok 1h-1.10h do suchego patyczka. Jeżeli po włożeniu wykałaczki jest oblepiona ciastem należy je jeszcze chwile podpiec.

6. W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku umieszczamy składniki i mieszamy, aż się idealnie połączą. Redukujemy chwilę na ogniu - gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy. Po wystudzeniu sos będzie gęsty.
7. Ciasto po ostudzeniu polewamy sosem.

Smacznego!

29 komentarzy:

  1. wygląda świetnie i z pewnością tak smakuje :) koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jammmi, przepyszny deser, szkoda, że nie mogę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekam na sezon na jabłka z działki i na pewno przygotuję to ciasto <3 zapisuję przepis - dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda przepysznie. Zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko co fit jest super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam słodkości, ale staram się dbać o linię, dlatego ciasta fir to dla mnie najlepsze rozwiązanie.
    https://somax.eu/14-urzadzenia-biurowe-i-oprawa-dokumentow

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis. Ciasto prezentuje się naprawdę smacznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda dobrze a smakuje jeszcze lepiej. Czasem podjadam na diecie i sobie chwalę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Artykuł dobry , zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dokładnie! Świetnie się to czyta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam to ciasto do pracy i zniknęło w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie ciasto nie dość, że fit to jeszcze przepyszne. Uwielbiam tego typu przepisy.
    https://students.pl/artykuly/wolny-zawod/

    OdpowiedzUsuń
  14. Podoba mi się Twój styl pisania

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego i fajnego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  16. dużo ciekawych pomysłów tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  17. ja od miesiąca staram się być bardziej fit - zmieniłam totalnie to co jadłam, do tego zrezygnowałam z cukru, staram sie zamieniać posiłki na te zdrowsze. nie jest łatwo się przestawić ale jak widzę takie pychotki to koniecznie muszę spróbować :) jeszcze za mało ćwiczę ale może z wiosną, z czasem załapię i to :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Naprawdę pysznie wygląda to ciasto! Dziękuję bardzo za przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  19. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  21. wartościowy wpis na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo podoba mi się ten wpis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...