piątek, 3 kwietnia 2020

Brownie

Mokre, intensywnie czekoladowe, w nieco zdrowszej wersji niż oryginał ;) - BROWNIE! Umilmy sobie ten trudny czas.
 

2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70%
200g masła
100-150g ksylitolu, erytrolu - w zależności od czekolady (im bardziej gorzka tym więcej cukru)
3 jajka
130g mąki orkiszowej typ 700
25 ml whisky

1. Jajka ubijamy z cukrem.
2. Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Blchę o wymiarach 24/24 wykładamy papierem do pieczenia.
3. Masło i czekoladę roztapiamy w rondelku. Wlewamy do masy jajecznej. Miksujemy.
4. Mąkę przesiewamy do powstałej masy. Wlewamy kieliszek whisky. Miksujemy i przelewamy do przygotowanej formy.
5. Pieczemy ok 20 minut.

15 komentarzy:

  1. Czy można zrezygnować z whisky?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze lubiłem brownie! Może spróbuję kiedyś sam zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na diecie można przekąsić żeby nie przytyć przy tym specjalnie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Wygląda apetycznie i aż chciałoby się zjeść do filmu.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny blog i ciekawe treści.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny ten blog i ciekawe treści

    OdpowiedzUsuń
  8. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  9. wartościowy wpis na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podoba mi się ten wpis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...