środa, 30 września 2020

Drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem, Fit cynamonki

 

Przepis na 22 sztuki

470g mąki orkiszowej (u mnie typ 700)

Szklanka (250ml) mleka roślinnego lub krowiego

80g miękkiego masła

3 żółtka 

1 białko (pozostałe 2 białka można wykorzystać do wysmarowania cynamonem od góry)

70g ksylitolu lub cukru kokosowego lub cukru trzcinowego 

Łyżka cukru trzcinowego 

Drożdże instant 7g - paczka 


Farsz:

5-6 jabłek

Cynamon, dużo cynamonu 

Opcjonalnie łyżka masła, dodatkowy cukier brzozowy lub kokosowy 

  1. Rozczyn: Drożdże i cukier trzcinowy rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z ksylitolem. 
  3. Robimy wgłębienie i wlewamy przygotowany rozczyn. 
  4. Wlewamy żółtka, białka i zagniatamy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy ok 15 minut. Nie poddajemy się, ciasto ma odchodzić od ręki ;)
  5. Ciasto odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia. 
  6. W międzyczasie przygotowujemy farsz: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy w garnku z cynamonem. Można podlać wodą, dodać łyżkę masła i cukru kokosowego do smaku.
  7. Po 1,5 h ciasto dzielimy na dwie kule. Każdą z nich rozwałkujemy w kształt prostokąta 20/30 cm. Każdy z placków smarujemy farszem i zwijamy w roladę od dłuższego boku. Kroimy na około 2,5 cm plastry.
  8. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawijasami do góry - tak aby powstał nam kształt cynamonem ;). Odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
  9. Po tym czasie cynamonki smarujemy z góry roztrzepanymi białkami i pieczemy w piekarniku w 180 st C do zrumienienia. 
  10. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem z ksylitolu :)

Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Kurczę, ja to jestem małym leniwcem i nie mam cierpliwości do ciast drożdżowych :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już z różnych przepisów drożdżowe bułeczki jednak Twój przepis zainteresował mnie szczególnie. Wypróbuję i dam znać jak to wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że bułeczki wyglądają niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Koniecznie musze wypróbować w weekend kiedy nie przyjeżdża https://bedietcatering.pl/krakow/.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny sposób na zagospodarowanie jesiennych zbiorów jabłek.
    https://sanjo.pl/porecze-i-uchwyty-dla-niepelnosprawnych

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki wyglądają przepysznie. Muszę spróbować zrobić

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dzisiaj to moje ulubione drożdżówki domowe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki pierwsza klasa! Do kawy jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie. Jestem pod wrażeniem

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż naszła mnie ochota na takie bułeczki. Kto wie, może sam niedługo takie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bułeczki prezentują się wspaniale! Na pewno smakują przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Do kawy takie bułeczki są idealne. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bułeczki z pewnością smakują przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeśli ktoś chce schudnąć to ja moge polecić tabletki z tej strony: https://dietalux.wordpress.com/ pomogły mi schudnąć 15 kg bez efektu jojo.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis! Bułeczki muszą być przepyszne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...