środa, 30 września 2020

Drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem, Fit cynamonki

 

Przepis na 22 sztuki

470g mąki orkiszowej (u mnie typ 700)

Szklanka (250ml) mleka roślinnego lub krowiego

80g miękkiego masła

3 żółtka 

1 białko (pozostałe 2 białka można wykorzystać do wysmarowania cynamonem od góry)

70g ksylitolu lub cukru kokosowego lub cukru trzcinowego 

Łyżka cukru trzcinowego 

Drożdże instant 7g - paczka 


Farsz:

5-6 jabłek

Cynamon, dużo cynamonu 

Opcjonalnie łyżka masła, dodatkowy cukier brzozowy lub kokosowy 

  1. Rozczyn: Drożdże i cukier trzcinowy rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z ksylitolem. 
  3. Robimy wgłębienie i wlewamy przygotowany rozczyn. 
  4. Wlewamy żółtka, białka i zagniatamy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy ok 15 minut. Nie poddajemy się, ciasto ma odchodzić od ręki ;)
  5. Ciasto odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia. 
  6. W międzyczasie przygotowujemy farsz: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy w garnku z cynamonem. Można podlać wodą, dodać łyżkę masła i cukru kokosowego do smaku.
  7. Po 1,5 h ciasto dzielimy na dwie kule. Każdą z nich rozwałkujemy w kształt prostokąta 20/30 cm. Każdy z placków smarujemy farszem i zwijamy w roladę od dłuższego boku. Kroimy na około 2,5 cm plastry.
  8. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawijasami do góry - tak aby powstał nam kształt cynamonem ;). Odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
  9. Po tym czasie cynamonki smarujemy z góry roztrzepanymi białkami i pieczemy w piekarniku w 180 st C do zrumienienia. 
  10. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem z ksylitolu :)

Smacznego!

39 komentarzy:

  1. Kurczę, ja to jestem małym leniwcem i nie mam cierpliwości do ciast drożdżowych :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już z różnych przepisów drożdżowe bułeczki jednak Twój przepis zainteresował mnie szczególnie. Wypróbuję i dam znać jak to wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że bułeczki wyglądają niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Koniecznie musze wypróbować w weekend kiedy nie przyjeżdża https://bedietcatering.pl/krakow/.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny sposób na zagospodarowanie jesiennych zbiorów jabłek.
    https://sanjo.pl/porecze-i-uchwyty-dla-niepelnosprawnych

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki wyglądają przepysznie. Muszę spróbować zrobić

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dzisiaj to moje ulubione drożdżówki domowe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki pierwsza klasa! Do kawy jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie. Jestem pod wrażeniem

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż naszła mnie ochota na takie bułeczki. Kto wie, może sam niedługo takie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bułeczki prezentują się wspaniale! Na pewno smakują przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Do kawy takie bułeczki są idealne. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bułeczki z pewnością smakują przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeśli ktoś chce schudnąć to ja moge polecić tabletki z tej strony: https://dietalux.wordpress.com/ pomogły mi schudnąć 15 kg bez efektu jojo.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis! Bułeczki muszą być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  16. przepis wypróbowany, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne wyszły, polecam ;) Ciekawe info o podatku cukrowym znajdziecie tutaj, polecam https://szybkagotowka.pl/Finanse/podatek-cukrowy

    OdpowiedzUsuń
  18. super, właśnie brakuje mi na diecie czegoś słodkiego ale zdrowego a to wydaje się idealnym rozwiązaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak sobie myślę, czy wyszłyby, gdyby zamienić orkiszową mąkę na owsianą? Owies w każdej postaci świetnie sprawdza się w mojej diecie redukcyjnej.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. wyglądają przepięknie :) na pewno tak też smakują :) koniecznie muszę spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie bułeczki. Wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  23. Zdrowe i smaczne kalorie, jak to wypieki domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda przepysznie! W weekend sobie coś takiego sprawię :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo fajny i prosty przepis. Jabłka i cynamon to połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetne to mało powiedziane! Zrobiłam już 2 raz i za każdym razem wychodzą rewelacyjne. Dzięki za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyglądają bardzo pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  28. Cynamonki! Nie dość, że są przepyszne, to jeszcze ten zapach w domu podczas ich pieczenia:D

    OdpowiedzUsuń
  29. Cynamonki to moja ulubiona przekąska! Staram się jednak żyć zdrowo, więc rzadko pozwalam sobie na takie smakołyki. Super, że tu trafiłam, w końcu będę mogła się nimi najeść, nie martwiąc się o zbędne kalorie :) Kradnę przepis i zabieram się do roboty.

    OdpowiedzUsuń
  30. wiele ciekawych treści tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  31. Wykonanie oraz fotki na poziomie profesjonalnego wydawnictwa, podobne kreacje można zobaczyć w telewizji satelitarnej Canal+ na kanałach o tematyce kulinarnej Food Network czy Kuchnia+.

    OdpowiedzUsuń
  32. Świetny wpis! Oby jak najwięcej tego typu wpisów.

    OdpowiedzUsuń
  33. A co powiecie na koktajle odżywcze herbalife? Słyszałam, że sa mega smaczne i spokojnie można zastąpić nimi posiłek. Myślę, że mogą się sprawdzić jako szybkie drugie śniadanie lub podwieczorek,

    OdpowiedzUsuń
  34. Bułeczki wyglądają tak apetycznie że musiałam od razu wypróbować ten przepis. Okazuje się że smakują jeszcze lepiej. Super wpis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...