Pyszny, pachnący i sycący. Idealny na kanapkę, czy sam np. z dodatkiem gęstego jogurtu. Jest niskokaloryczny, choć nie do końca... Przyznaję, że znika w jeden dzień :) Warty zrobienia. Polecam.
Składniki do przygotowania pasztetu:
3 cukinie
1 duża marchewka
1 duża cebula lub 2 mniejsze
szklanka zmielonych w młynku płatków owsianych zwykłych lub górskich
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka i jedno białko
3 łyżki oleju rzepakowego
sól/pieprz do smaku
1. Warzywa myjemy i obieramy. Cukinię trzemy na tarce, solimy i odcedzamy na sitku.
2. Marchew trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę.
3. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, dodajemy marchew i dusimy ok. 5 minut.
4. Do miski dodajemy warzywa, dodajemy płatki owsiane, pozostały olej i doprawiamy do smaku. Nie bójmy się próbować.
5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, grzałka góra-dół. Formę do keksówki wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto na pasztet. Pieczemy około 35-40 minut lub do zrumienienia.
Smacznego!
Nie spodziewałam się, że można stworzyć pasztet z cukini :)
OdpowiedzUsuńWygląda przyzwoicie, przy świętach można wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńsłyszałam że jest pyszny również na ciepło... :)
OdpowiedzUsuńWygląda zniewalająco! Od dawna mam ochotę go zrobić! W jakiej ilości należy dodać cukinię, aby był idealny?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Wow, muszę koniecznie zrobić;)
OdpowiedzUsuńA co z jajkami podanymi w składnikach?
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńciekawee
OdpowiedzUsuńprzedsiębiorstwo, sklep, towary, wnioskodawca, sklepy internetowe
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńPrzyznam że ten pasztet niezwykle apetycznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńTa propozycja jest świetna
OdpowiedzUsuń