niedziela, 22 stycznia 2017

Zdrowe cynamonki czyli dietetyczne drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem

Witam po dłuższej przerwie. 

Na zachętę odrobina słodkości. Pyszne drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem, idealne na śniadanie, posiłek do pracy czy szkoły.


Składniki potrzebne do przygotowania zdrowych cynamonek:

3 szklanki mąki orkiszowej chlebowej lub owsianej (płatki owsiane można zmielić na mąkę blenderem lub młynkiem do kawy. Używając płatków owsianych bezglutenowych powstanie wersja cynamonek bez glutenu)
1 szklanka mleka (ryżowego lub kokosowego)
łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego
3 łyżeczki suszonych drożdży
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego (polecam Olejowy Raj) lub masła klarowanego
szczypta soli

FARSZ:

2-3 jabłka (najlepiej słodkie)
1/2 łyżeczki cynamonu
garść rodzynek wcześniej zalanych wrzątkiem
mała garść posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego

dodatkowo: jajko do posmarowania bułeczek

1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy sól.
2. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Mleko mieszamy z cukrem i roztopionym olejem kokosowym lub masłem klarowanym i dodajemy do mąki
3. Ciasto mieszamy i wyrabiamy ręką. Ciasto ma być gładkie. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy na całą noc do lodówki.
4. Farsz przygotowujemy w dniu pieczenia. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na maśle przez 15 minut. Jabłka powinny zrobić się kleiste i brązowe. Dodajemy rodzynki, posiekane orzechy i cynamon. Ostawiamy do wystygnięcia.
5. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę, na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość 5 milimetrów w kształcie prostokąta. Następnie ciasto smarujemy farszem na całej powierzchni i zawijamy w roladę. Roladę kroimy na 3 centymetrowe kawałki.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej cynamonki farszem do góry i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
7. Bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, góra dół lub do zrumienienia.


51 komentarzy:

  1. próbowałam je dzisiaj zrobić ale ciasto prawie wcale nie wyrosło (rosło ponad 2h...) i strasznie się rwało przy formowaniu. po upieczniu bułki też wcale nie urosły i są dość twarde

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez nie doczytalam za pierwszym razem. Niestety ale nie moge cos wyregulowac piekarnika i wyszedl zakalec. Moze to sprawa bardziej techniczna (ale dla mnie wazna) jakie macie konkretnie kuchenki? U mnie jest jeszcze taka starego typu z piekarnikiem na gaz. Zastanawiam sie czy nie byloby lepiej zainwestowac w taka z pierkanikiem na prad - w sensie czy by lepiej nie piekla (obustronnie). Nie mam na te chwile zbytnio pieniedzy dlatego rozgladam sie za jakimis promocjami na tej stronie http://alerabat.com/kod-promocyjny/mall-pl Nie wiem czy znacie ale jest bardzo przydatna dla ludzi lubiacych oszczedzac na zakupach :) Z gory dzieki kolezanki za doradzenie w tej kwestii. Pozdrawiam wszystkich.

      Usuń
  2. Ciasto miało rosnąć cała noc a nie 2 godziny. Proszę doczytać przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wyglądają, będę musiała spróbować w wolny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepięknie. A na dodatek jakie zdrowe. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuje :)


    Zapraszam do mnie http://cel50mniej.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety, ale ksylitolu nie mozna dodawac do coast drozdzowych, bo jak wodac na zdjęciu nie wyrosna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki były robione na cukrze trzcinowym. Obecnie jestem w ciąży i ksylitolu nie używam :) Ciasto pięknie wyrosło jak na ciasto razowe. Podczas pieczenia bułeczki już nie rosną znacząco. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku za sprawą musu jabłkowego. Pozdrawiam i życzę słońca :)

      Usuń
    2. I sprawa najważniejsza: do suchych drożdży cukier nie jest potrzebny :)

      Usuń
  7. Jak wygląda kaloryczność tych bułeczek?

    OdpowiedzUsuń
  8. Babeczki wyglądają bardzo apetycznie. Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawdę pysznie to wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają cudnie...zastanawiam się tylko czy mogłaby zjeść je osoba, cierpiąca na chorobę refluksową? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  11. Do herbatki na zdrowej przefiltrowanej wodzie z własnego filtra na ujęciu wody idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Każdemu należy się odrobina słodkości :) Nie mogę się doczekać aż wykorzystam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Lekkie i pożywne, ja je na jazdę rowerową zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak samo zabieram to na moją wycieczkę rowerowa. Mam do przejechania 100 kilometrów.

    OdpowiedzUsuń
  15. super wyszło będę polecać kazdemu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fascynujący wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ładnie się to prezentuję, ale przy takich kaloriach to muszę stosować różne spalacze tłuszczu i połączyć to z ruchem, bardzo łatwo mi jest przytyć. Jeżeli ktoś ma podobny problem, to warto zerknąć na suplementy sklep, z pewnością ułatwi to utrzymywanie wagi.

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam cynamonki! Przy okazji, cynamon jest bardzo zdrowy i pozytywnie wpływa na nasz organizm.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię cynamonki, to chyba moje ulubione ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  20. Cynamonki są naprawdę nieodpartywalne - ich aromat i smak potrafią wzbudzić prawdziwą rozkosz. To wspaniałe, że dzielisz moją miłość do tego przyprawy! Mam nadzieję, że smakują równie doskonale, jak wyglądają. 🤤

    OdpowiedzUsuń
  21. Cieszę się, że również podzielasz moją miłość do cynamonek! Warto zauważyć, że poza wyjątkowym smakiem cynamon jest również bogaty w właściwości zdrowotne, pozytywnie wpływając na nasz organizm, co czyni go nie tylko pysznym dodatkiem do potraw, ale także korzystnym dla zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
  22. Blog autora jest jak skarbnica wiedzy. Zawsze znajduję tam informacje, których nie znalazłem nigdzie indziej. To miejsce, w którym można się czegoś nauczyć, ale jednocześnie dobrze się bawić.

    OdpowiedzUsuń

  23. Tak samo zabieram to na moją wycieczkę rowerową. Mam do przejechania 100 kilometrów. Wow, to długa trasa! Warto zadbać o odpowiednie wyposażenie, aby mieć wszystko, czego potrzebujesz podczas podróży. Pamiętaj o wodzie, przekąskach i ewentualnym narzędziu naprawczym na wypadek awarii. Życzę udanej i bezpiecznej wycieczki rowerowej!

    OdpowiedzUsuń

  24. Uwielbiam cynamonki! Przy okazji, cynamon jest bardzo zdrowy i pozytywnie wpływa na nasz organizm, mając właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

    Szkolenie Lean

    OdpowiedzUsuń
  25. Ładnie wyglądają, będę musiała spróbować ich w wolny dzień :) Też jestem ciekawy ich smaku i wyjątkowej kombinacji składników.

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam cynamonki! Ich słodki smak i aromat cynamonu zawsze poprawiają mi nastrój. To dla mnie idealna przekąska do kawy lub herbaty.

    OdpowiedzUsuń

  27. Te cynamonki wyglądają absolutnie cudownie, ich złocisty kolor i aromatyczny zapach roznoszą się po całej kuchni, kusząc do skosztowania. To idealna przekąska, która rozgrzewa zimowe dni i sprawia, że czujesz się jak w ciepłym, domowym zaciszu.

    OdpowiedzUsuń

  28. Picie herbatki przygotowanej na bazie zdrowej i przefiltrowanej wody z własnego filtra to naprawdę doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Dzięki użyciu odpowiedniego filtra do wody, możemy mieć pewność, że pijemy czystą i wolną od zanieczyszczeń wodę, co przyczynia się do naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. To prosty, ale ważny krok w dbaniu o swoje zdrowie i codzienną higienę.

    OdpowiedzUsuń

  29. Cynamonki to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząc w sobie słodycz i aromat cynamonu. Ich delikatne wnętrze i chrupiąca skórka sprawiają, że są niezwykle apetyczne. Cynamonki idealnie nadają się na poranne śniadanie, popołudniową przekąskę czy wieczorną herbatę. Ich smak sprawia, że trudno się im oprzeć, co czyni je ulubionym smakołykiem wielu osób.

    OdpowiedzUsuń
  30. Czuję, że dbam o swoje zdrowie, wybierając takie rozwiązanie, które eliminuje niepożądane substancje z wody. Dzięki temu mogę cieszyć się smakiem herbaty bez obaw o jakość używanej wody. To prosty gest, który dodaje energii i pozytywnie wpływa na mój nastrój na cały dzień.

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam cynamonki ze względu na ich aromatyczny smak i puszystą, delikatną strukturę ciasta, która doskonale komponuje się z chrupiącą polewą. Każdy kęs to dla mnie czysta przyjemność, która dodaje słodkiego uroku moim dniom.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo chętnie sama przygotuję takie cynamonki.

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam cynamonki, dlatego koniecznie muszę wypróbować ten przepis, który zapowiada się wyjątkowo apetycznie. Mam nadzieję, że dzięki niemu uda mi się przygotować idealne, pachnące cynamonem bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  35. Cynamonki to moje ulubione ciasto, ponieważ ich puszyste ciasto i aromatyczny, cynamonowy nadzienie są po prostu nieodparte. Uwielbiam delektować się nimi na śniadanie lub jako słodką przekąskę do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  36. Zdrowe cynamonki to pyszna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, przygotowywana z mąki pełnoziarnistej, naturalnych słodzików i bez dodatku rafinowanego cukru. Dzięki wykorzystaniu zdrowych składników, takich jak orzechy i owoce, cynamonki te nie tylko smakują wyśmienicie, ale także dostarczają cennych wartości odżywczych.

    OdpowiedzUsuń
  37. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam cynamonki, ponieważ ich miękka, puszysta struktura i słodki, korzenny smak cynamonu sprawiają, że są doskonałym przysmakiem na każdą okazję. Ciepłe, świeżo upieczone bułeczki z cynamonem i lukrem to idealny dodatek do kawy lub herbaty, który zawsze poprawia nastrój.

    OdpowiedzUsuń
  39. Wyjątkowy artykuł, gratulacje! Twoje wpisy zawsze są pełne pasji i zaangażowania. Dziękuję za tak wartościowe treści i czekam na więcej!

    OdpowiedzUsuń
  40. Cynamonki są naprawdę przepyszne, moje ulubione ciasto

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...