Loading...

czwartek, 6 czerwca 2013

Bakłażany zawijane z mozzarellą

Bakłażan to popularne warzywo kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Określany jest także jako oberżyna, gruszka miłosna czy jajko krzewiaste. Najprawdopodobniej pochodzi z Chin lub Indii. Należy do rodziny psiankowatych i jest krewnym ziemniaka, pomidora, papryki, a także tytoniu. Bakłażan dostępny jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje w okresie naturalnych zbiorów, czyli od czerwca do września.

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Bakłażan to popularne warzywo kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Określany jest także jako oberżyna, gruszka miłosna czy jajko krzewiaste. Najprawdopodobniej pochodzi z Chin lub Indii. Należy do rodziny psiankowatych i jest krewnym ziemniaka, pomidora, papryki, a także tytoniu. Bakłażan dostępny jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje w okresie naturalnych zbiorów, czyli od czerwca do września.

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Bakłażan to popularne warzywo kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Określany jest także jako oberżyna, gruszka miłosna czy jajko krzewiaste. Najprawdopodobniej pochodzi z Chin lub Indii. Należy do rodziny psiankowatych i jest krewnym ziemniaka, pomidora, papryki, a także tytoniu. Bakłażan dostępny jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje w okresie naturalnych zbiorów, czyli od czerwca do września.

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Bakłażan to popularne warzywo kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Określany jest także jako oberżyna, gruszka miłosna czy jajko krzewiaste. Najprawdopodobniej pochodzi z Chin lub Indii. Należy do rodziny psiankowatych i jest krewnym ziemniaka, pomidora, papryki, a także tytoniu. Bakłażan dostępny jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje w okresie naturalnych zbiorów, czyli od czerwca do września.

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Bakłażan to popularne warzywo kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Określany jest także jako oberżyna, gruszka miłosna czy jajko krzewiaste. Najprawdopodobniej pochodzi z Chin lub Indii. Należy do rodziny psiankowatych i jest krewnym ziemniaka, pomidora, papryki, a także tytoniu. Bakłażan dostępny jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje w okresie naturalnych zbiorów, czyli od czerwca do września.

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Bakłażan, określany także jako oberżyna, gruszka miłosna czy jajko krzewiaste jest niskokaloryczny, dostarcza znacznych ilości potasu, wapnia i magnezu. To także bardzo dobre źródło błonnika. Istotne jest, że fioletowo-niebieska skórka bakłażana zawiera unikalne związki fenolowe, posiadające korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Do związków tych należą m.in. antocyjany, które charakteryzują się silnym potencjałem przeciwutleniającym. 


Bakłażan ma też pewną ciekawą właściwość – wspomaga bowiem trawienie tłustych produktów. Zawarta w nim substancja ogranicza procesy miażdżycowe i nowotworowe. Poza tym udowodniono, że bakłażany obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobą układu krążenia, korzystnie wpływają na układ kostny, a także przyspieszają przemianę materii. Poza tym mają właściwości odtruwające. Niestety, pomimo małej zawartości kalorii, oberżyna jest ciężkostrawna. Zatem osoby z kłopotami układu pokarmowego, w tym nerek, kobiety w ciąży oraz dzieci muszą uważać na ilość spożywanych bakłażanów.

Bakłażan dostępny jest przez cały rok, jednak najsmaczniejszy jest w okresie jego naturalnych zbiorów czyli od czerwca do września ;) Dlatego czas na danie w jego roli głównej. Lubicie?


Składniki do przygotowanie zawijanych bakłażanów to:

jeden średni bakłażan
kilka pomidorków suszonych dokładnie odsączonych z oleju
ser mozzarella light
świeża bazylia
sól niskosodowa/ świeżo mielony pieprz

1. Bakłażana myjemy, i kroimy w plastry grubości pół centymetra. Aby pozbyć się gorzkiego smaku plastry wkładamy do naczynia z osoloną wodą i moczymy około 15 minut (dodatkowo można skropić sokiem z cytryny, aby plastry nieściemniały, ja przyznaję, że o tym zapomniałam ;)). Po tym czasie bakłażana układamy w piekarniku na ruszcie i grillujemy w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut, w połowie czasu przewracając na drugą stronę.
2. W między czasie ser mozzarella kroimy w cienkie plastry, a pomidorki w kostkę. 
3. Po upieczeniu bakłażana na każdy jego plaster układamy plasterek sera, następnie pomidorki, a całość zawijamy w rulonik :)
4. Gotowe roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy przez 10-15 minut (180 stopni C), aż ser się rozpuści. Po upieczeniu dekorujemy świeżą bazylią lub roszponką. Smacznego!

fot. Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl

13 komentarzy:

  1. Piękne danie Ci wyszło, aahh, chyba będę musiała spróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie...
    kulinariada.blogspot.com
    Z pozdrowieniami Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku jak miło, dziękuję :) Postaram się w jak najkrótszym czasie odpowiedzieć na pytania. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo fajnie to wygląda, pierwszy raz o tym słyszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowało tez fajnie ;) Zapraszam częściej i pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Super przepis! Inne również mi pasują.
    Jestem w świecie blogów nowa i dopiero zaczynam prowadzenie mojego bloga ale mimo to zapraszam w wolnym czasie do mnie
    http://mama-na-obcasach1.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowity pomysł, naprawdę, tylko nie lubię pomidorów koktajlowych, więc z przyjemnością zastąpię je koktajlowymi:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ! :) Aż ślinka cieknie :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy na grillu mozna te baklazany tez zrobic?

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne, ja czesto robie baklazsny z mozarella light z pomodorsmi w gormie lasagne.jest wspaniale. faszerowane kasza jaglana i oblozone mozarella tez sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...