środa, 16 kwietnia 2014

Żurek na zakwasie z jajkiem i szynką

Żurek czy inaczej żur to zakwaszona zupa mączna. Sama nazwa żur pochodzi od niemieckiego wyrazu sauer i oznacza kwaśny, skisły. Osobiście żurek uwielbiam. Dzisiaj jego "odchudzona" wersja na bazie szynki dojrzewającej :)
Wywar robiłam z marchwi, pietruszki, selera, pora, 1 cebuli, 4 grzybów suszonych, soli, pieprzu, ziela angielskiego (3 sztuki) i liścia laurowego.


Składniki do przygotowania żurku na zakwasie:

2 litry bulionu warzywnego
300 ml zakwasu żytniego (można kupić dobrej jakość lub zrobić własny)
350-400 g szynki suszonej (Prosciutto, Serano, Schwarzwaldzka)
ząbek czosnku
mała marchewka pokrojona w cienkie słupki
czubata łyżka chrzanu
2 czubate łyżki jogurtu greckiego light

Do podania:

jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki
pieczywo



1. Na patelni do grillowania kładziemy plastry szynki i grillujemy.
2. Do gotującego się bulionu wlewamy stopniowo zakwas. Mieszamy. Gotujemy 5 minut.
3. Następnie dodajemy starty czosnek, marchew, sól, pieprz i chrzan. Gotujemy 10 minut.
4. P tym czasie wrzucamy nasze "skwarki" z uprażonej szynki. Gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy jogurt - aby się nie zważył. 5. Gotowy żurek przelewamy do głębokich talerzy.
Na wierzchu układamy ćwiartki jajka i posiekaną pietruszkę. 

Smacznego :)



19 komentarzy:

  1. Marto czy do twojego sernika dietetycznego moge użyć sera domowego? Taki ręcznie robiony jest za tłusty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z domowym/swojskim serem wyjdzie równie pyszny, z tym, że już dietetyczny nie będzie :)

      Usuń
  2. Super smakowity artykuł i podejście do tematyki. Polecamy do tej zdrowej żywności równie zdrową yerba mate green. Zapraszamy na blogi http://www.yerbastory.pl, http://www.mategreen.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Marto, jestem pod wrażeniem Twoich pomysłów na lżejsze wersje codziennych i świątecznych dań. Przed Świętami zrobiłam sernik wg przepisu z bloga, wyszedł rewelacyjny. Dziękuje Ci za udostępnianie kolejnych postów i proszę o odpowiedz na pytanie. W trakcie Świąt pofolgowałam sobie z jedzeniem (pofolgowałam to chyba nawet za małe słowo w tym przypadku), w związku z czym teraz dręczą mnie ogromne wyrzuty sumienia, a waga podskoczyła do góry. Czy mogłabyś zaproponować co można zmienić w diecie przez kolejne dni żeby odciążyć troszkę swój organizm i pozbyć się tego balastu? :) (może czegoś unikać albo włączyć jakiś produkt do diety?) Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Miło się czyta takie wpisy !

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam czytac takie wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładnie wykonany blog i fajny wpis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  10. będę tu zaglądać częściej! ciekawy blog

    OdpowiedzUsuń
  11. takie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie się czyta twoje wpisy

    OdpowiedzUsuń
  13. Artykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny blog i ciekawe treści.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...