Loading...

wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek w lżejszej wersji z cytrynowym kremem

Szczerze? Mazurek to ciasto, które nie należy do moich ulubionych. W moim domu mazurki stanowiły bardziej funkcję dekoracyjną. Jednak nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego ciasta. Stąd pomysł na jego "uzdrowienie". Masło zastąpiłam olejem kokosowym. Dzięki niemu ciasto jest idealnie kruche i ma delikatny kokosowy posmak. Rewelacja!


Ciasto kruche:

150 g mąki orkiszowej BIO typ 2000
100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
90 g oleju kokosowego (polecam firmy Olejowy Raj)
2 łyżki ksylitolu
2-3 łyżki zimnej wody

Krem:

jogurt grecki light 180 g
2 łyżki serka maskarpone
sok z 1 i 1/2 cytryny
2 łyżki ksylitolu
łyżka miodu

Do dekoracji:

2 całe cytryny
płatki migdałowe 3 łyżki

1. Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy ksylitol, olej, wodę i wbić jajko. Ciasto zagniatamy.
2. Przygotowujemy papier do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek. Brzegi ciasta zaginamy do środka i nakłuwamy widelcem. Pieczemy, aż ciasto się zrumieni - u mnie 30 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy krem: jogurt miksujemy z serkiem maskarpone. Dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Krem możemy zagęścić rozpuszczając we wrzątku (2 łyżki) łyżeczkę żelatyny.
4. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Smarujemy kremem. Na wierzchu naszego mazurka układamy plastry cytryny i posypujemy migdałami.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie! Sama niedługo też będę odchudzać mazurki, zobaczymy co z tego będzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mazurek wygląda idealnie, z miłą chęcią skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystaj :) jutro pojawi się przepis na mazurka z czekoladą :)

      Usuń
  3. Czy mąkę orkiszową można zastąpić razową?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...