Loading...

środa, 16 kwietnia 2014

Żurek na zakwasie z jajkiem i szynką

Żurek czy inaczej żur to zakwaszona zupa mączna. Sama nazwa żur pochodzi od niemieckiego wyrazu sauer i oznacza kwaśny, skisły. Osobiście żurek uwielbiam. Dzisiaj jego "odchudzona" wersja na bazie szynki dojrzewającej :)
Wywar robiłam z marchwi, pietruszki, selera, pora, 1 cebuli, 4 grzybów suszonych, soli, pieprzu, ziela angielskiego (3 sztuki) i liścia laurowego.


Składniki do przygotowania żurku na zakwasie:

2 litry bulionu warzywnego
300 ml zakwasu żytniego (można kupić dobrej jakość lub zrobić własny)
350-400 g szynki suszonej (Prosciutto, Serano, Schwarzwaldzka)
ząbek czosnku
mała marchewka pokrojona w cienkie słupki
czubata łyżka chrzanu
2 czubate łyżki jogurtu greckiego light

Do podania:

jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki
pieczywo



1. Na patelni do grillowania kładziemy plastry szynki i grillujemy.
2. Do gotującego się bulionu wlewamy stopniowo zakwas. Mieszamy. Gotujemy 5 minut.
3. Następnie dodajemy starty czosnek, marchew, sól, pieprz i chrzan. Gotujemy 10 minut.
4. P tym czasie wrzucamy nasze "skwarki" z uprażonej szynki. Gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy jogurt - aby się nie zważył. 5. Gotowy żurek przelewamy do głębokich talerzy.
Na wierzchu układamy ćwiartki jajka i posiekaną pietruszkę. 

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Marto czy do twojego sernika dietetycznego moge użyć sera domowego? Taki ręcznie robiony jest za tłusty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z domowym/swojskim serem wyjdzie równie pyszny, z tym, że już dietetyczny nie będzie :)

      Usuń
  2. Super smakowity artykuł i podejście do tematyki. Polecamy do tej zdrowej żywności równie zdrową yerba mate green. Zapraszamy na blogi http://www.yerbastory.pl, http://www.mategreen.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Marto, jestem pod wrażeniem Twoich pomysłów na lżejsze wersje codziennych i świątecznych dań. Przed Świętami zrobiłam sernik wg przepisu z bloga, wyszedł rewelacyjny. Dziękuje Ci za udostępnianie kolejnych postów i proszę o odpowiedz na pytanie. W trakcie Świąt pofolgowałam sobie z jedzeniem (pofolgowałam to chyba nawet za małe słowo w tym przypadku), w związku z czym teraz dręczą mnie ogromne wyrzuty sumienia, a waga podskoczyła do góry. Czy mogłabyś zaproponować co można zmienić w diecie przez kolejne dni żeby odciążyć troszkę swój organizm i pozbyć się tego balastu? :) (może czegoś unikać albo włączyć jakiś produkt do diety?) Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...