Loading...

czwartek, 24 kwietnia 2014

Muffiny jogurtowe z truskawkami

Dzięki jogurtowi są lekkie, dzięki truskawkom wilgotne. Dla mnie idealne :)


Składniki suche:

250 g szklanki mąki orkiszowej typ 2000 (ok. 1 i 3/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)

Składniki mokre:

400 g gęstego jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju (użyłam sezamowego)
2 jajka

Dodatkowo:

300 g truskawek

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
2. Składniki suche przesiewamy przez sito.
3. Składniki mokre miksujemy krótko na gładką masę.
4. Do składników suchych dodajemy mokre i krótko mieszamy.
5. Do masy wkrajamy kawałki truskawek. Ponownie delikatnie mieszamy i wlewamy do foremek.
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Po tym czasie muffiny studzimy.
Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Czy mogę użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej? I stewii?

    OdpowiedzUsuń
  2. ile babeczek wyjdzie z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ma Pani sposoby na przylepiające się do foremek babeczki? Po upieczeniu większość ciasta "została" razem z papierem. Może przy użyciu silikonowych foremek taka sytuacja by się nie powtórzyła? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogłabyś mi napisać jak robisz bulion warzywny? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy tam wywaru warzywnego, bo chciałabym wypróbować Twój przepis na zupe pomidorową.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam przed chwilą! Wyszły przepyszne, delikatne, mięciutkie. Bardzo dziękuję za przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiem tylko, że wyglądają naprawdę nieziemsko! Będę musiała koniecznie spróbować - deser będzie najsmaczniej smakował, jak na targach pojawią się nasze krajowe truskawy (:

    OdpowiedzUsuń
  8. Glad to have found your site. Keep up the good work! DB Product Review

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...