Loading...

piątek, 11 kwietnia 2014

Dietetyczny sernik z truskawkami. Sernik idealny

Wielkanoc coraz bliżej, a więc czas na świąteczne porządki. Udało mi się stworzyć kilka zdrowszych wersji tradycyjnych wielkanocnych potraw, a przede wszystkim ukochanych deserów. Stopniowo będą pojawiać się na blogu. Zaczynam od sernika, bo jestem nim oczarowana. Wyszedł rewelacyjnie! Równy, puszysty i rozpływający się w ustach. Zdjęcia nie kłamią :) Bez wahania zasługuje na miano sernika idealnego.


Cały sernik przed pieczeniem waży około 2020 gramów.

Wartość odżywcza sernika w 100 gramach:

*wartość liczona z sera twarogowego chudego, jogurtu naturalnego 2% i ksylitolu
ENERGIA - 108 kcal
BIAŁKO - 13,1 gramów
TŁUSZCZ - 2,5 gramów
WĘGLOWODANY - 10,3 gramów

*wartość liczona z sera twarogowego półtłustego 4%, jogurtu naturalnego 2% i ksylitolu
ENERGIA - 125 kcal
BIAŁKO - 12,6 gramów
TŁUSZCZ - 4,6 gramów
WĘGLOWODANY - 10,4 gramów



Przed przygotowaniem wszystkie składniki niezbędne do jego przygotowania wyjmijcie z lodówki, aby ocieplić je do temperatury pokojowej. Jest to bardzo ważne!

Do przygotowania sernika z truskawkami potrzebujemy:

1 kg mielonego sera twarogowego chudego lub 4%
150 g jogurtu naturalnego gęstego
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g cukru brzozowego (ksylitolu)
szczypta cukru migdałowego - opcjonalnie, nie musicie dodawać - cukier zostawia delikatny migdałowy posmak
kilka kropel soku z cytryny
garść truskawek

Wierzch cytrynowy:
serek homogenizowany 3% 125g
łyżka serka mascarpone
sok z 1 i 1/2 cytryny
łyżka ksylitolu lub miodu

Do dekoracji:
2 szklanki truskawek

1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Tortownicę o średnicy 21 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej wyciąć okrąg, odrysowując go uprzednio od tortownicy. Boki także wykładamy papierem do pieczenia, ewentualnie smarujemy olejem kokosowym.
2. Ser, ksylitol, cukier migdałowy (jeśli używamy) i mąkę miksujemy na średnich obrotach przez 2-3 minuty.
3. Następnie dodajemy po jednym jajku w odstępach 30 sekundowych, cały czas miksując.
4. Dodajemy jogurt naturalny i sok z cytryny, dalej miksujemy.
5. Gładką masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy. Na wierzchu układamy kawałki truskawek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 120 stopni C i pieczemy przez 1 godzinę 30 minut. Taki sposób pieczenia sprawia, że sernik nie rośnie, dzięki czemu jest równy i puszysty. Po tym czasie sernik jest gotowy do spożycia. Dodatkowo możemy przygotować cytrynowy krem.
6. Składniki na wierzch cytrynowy miksujemy. Upieczony sernik polewamy przygotowanym sosem i ozdabiamy ćwiartkami truskawek.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Cóż za cudowna kalorycznośc, zakochałam się, robie na świeta! Dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm co za przepysznie wygląda ten deser :) Zapraszam, też na mojego bloga, gdzie poznasz Ćwiczenia, diety , bądź jak zacząć odchudzanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny serniczek! zdrowy , lekki, ale przede wszystkim musi być przepyszny! do tego tak fantastycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje przepisy są absolutnie rewelacyjne! Czekam na kolejne wpisy, a sernik na pewno wypróbuję , bo wygląda obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już zaplanowałam, że zrobię na święta, wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie, że jest juz obliczona wartość odżywcza bo zawsze się z tym głowie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli ile wyjdzie kawałków...ok 20 czy źle liczę?

      Usuń
    2. zależy od kawałków :P Moje były większe - ok. 200-250 gramów
      Wartość odżywcza najlepiej jak jest podawana na 100 gramów.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. czy ten sos cytrynowy to taki rzadki będzie?? przed podaniem polewać nim czy można wcześniej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie był rzadki. Polewać przed podaniem. Sos można zagęścić dodając żelatynę czy pektynę. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Przy mojej miłości do serników ten przepis to ratunek dla bioder :) Polecam też rzucić okiem na super lekki przepisy na mojej ulubionej stronce https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik zrobiłam w czasie świąt. Wyszedł piękny, w ciągu 2 godzin nie było po nim śladu. Piekłam go jednak jakieś 15 minut dłużej, ale to pewnie indywidualna sprawa każdego piekarnika. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zastąpić inną mąką albo otrębami owsianymi mąkę ziemniaczaną ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...