wtorek, 26 kwietnia 2016

Pomysł na kanapkę: kanapka z jajkiem i awokado

Mój dzisiejszy szybki podwieczorek to kanapka z jajkiem i awokado:

Do jej przygotowania potrzebujemy:

2 kromek chleba razowego na zakwasie - ja mam orkiszowy
2 łyżek jogurtu greckiego
łyżeczki musztardy
łyżeczki miodu
1/2 awokado
ćwiartka cytryny
1 jajka ugotowanego na twardo
gałązki cienkiego szczypiorku

1. Jogurt mieszamy z musztardą i miodem.
2. Awokado kroimy w cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Wierzch chleba smarujemy jogurtem. Układamy awokado i plastry jajka. Dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego!

32 komentarze:

  1. Pycha! nawet nie wiedziałam że można tak awokado przygotować! dziękuję za wspaniałą inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujące odsłony awokado, każda wygląda niezwykle zachęcająco i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogólnie nie przepadam za awokado ale tutaj spróbowałam i muszę stwierdzić że bardzo pasuje :) I kanapeczka ma dużo witamin :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobnie, też nie przepadam za awokado, ale naprawdę kanapka wyszła nie tylko smaczna, ale i pełna witamin – może dam awokado kolejną szansę! 😄

      Usuń
  4. do awokado i jajka świetnie pasuje rzodkiewka! fajnie chrupie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki świetny pomysł, a czy smaczna?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie, myślę że takie sniadanie byłoby idealne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Było dziś na śniadanie :D Rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fakt, wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mnie smak naszedł :D

    OdpowiedzUsuń
  10. O kurczę, wygląda bardzo zachęcająco! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe połączenie, myślę że takie sniadanie byłoby idealne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Awokado świetne w każdej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak to pierwszy raz spróbowałam.. niebo w gębie !

    OdpowiedzUsuń
  14. warto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !

    OdpowiedzUsuń
  15. Jest to rewelacyjna propozycja na smaczne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, to świetna propozycja! Ostatnio spróbowałem robić tosty z awokado na śniadanie i muszę przyznać, że są nie tylko smaczne, ale też pełne wartości odżywczych. Na pewno wprowadzę je na stałe do swojego porannego menu!

      Usuń
  16. Świetna propozycja na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie spróbuję to połączenie jajka i awokado na kanapce.

    OdpowiedzUsuń
  18. Apetycznie prezentuje się ta kanapka.

    OdpowiedzUsuń
  19. Awokado jest świetne w każdej postaci - czy to jako dodatek do sałatek, past guacamole, czy nawet w formie kremowego dodatku do kanapek. Jego konsystencja i bogactwo smaku sprawiają, że jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw.

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł na szybki i zdrowy podwieczorek! Czy próbowałaś kiedyś dodać do takiej kanapki trochę prażonych pestek dyni lub słonecznika? Wydaje mi się, że mogłyby fajnie uzupełnić smak i dodać trochę chrupkości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prażone pestki mogą zmienić smak kanapki i sprawić, że stanie się zbyt ciężka, szczególnie jeśli ma być to szybki i lekki podwieczorek. Nie każdy lubi dodatkową chrupkość w takim zestawieniu.

      Usuń
  21. Czy prażone pestki dodajesz na wierzch kanapki, czy mieszasz je z pastą przed nałożeniem? Zastanawiam się, jak najlepiej je wkomponować, żeby nie spadały.

    OdpowiedzUsuń
  22. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...