Mój dzisiejszy szybki podwieczorek to kanapka z jajkiem i awokado:
Do jej przygotowania potrzebujemy:
2 kromek chleba razowego na zakwasie - ja mam orkiszowy
2 łyżek jogurtu greckiego
łyżeczki musztardy
łyżeczki miodu
1/2 awokado
ćwiartka cytryny
1 jajka ugotowanego na twardo
gałązki cienkiego szczypiorku
1. Jogurt mieszamy z musztardą i miodem.
2. Awokado kroimy w cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Wierzch chleba smarujemy jogurtem. Układamy awokado i plastry jajka. Dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Pycha! nawet nie wiedziałam że można tak awokado przygotować! dziękuję za wspaniałą inspirację!
OdpowiedzUsuńInteresujące odsłony awokado, każda wygląda niezwykle zachęcająco i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi dość smakowicie :D
OdpowiedzUsuńOgólnie nie przepadam za awokado ale tutaj spróbowałam i muszę stwierdzić że bardzo pasuje :) I kanapeczka ma dużo witamin :)
OdpowiedzUsuńMam podobnie, też nie przepadam za awokado, ale naprawdę kanapka wyszła nie tylko smaczna, ale i pełna witamin – może dam awokado kolejną szansę! 😄
Usuńdo awokado i jajka świetnie pasuje rzodkiewka! fajnie chrupie ;)
OdpowiedzUsuńJaki świetny pomysł, a czy smaczna?
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, myślę że takie sniadanie byłoby idealne.
OdpowiedzUsuńBo o masę trzeba dbać :)
OdpowiedzUsuńByło dziś na śniadanie :D Rewelacja :D
OdpowiedzUsuńFakt, wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńAle mnie smak naszedł :D
OdpowiedzUsuńDokładnie, ja mam autentycznie to samo :D
UsuńO kurczę, wygląda bardzo zachęcająco! :D
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, myślę że takie sniadanie byłoby idealne.
OdpowiedzUsuńNo o masę trzeba dbać :)
OdpowiedzUsuńAwokado świetne w każdej postaci ;)
OdpowiedzUsuńTeż tak mi się wydaję :)
Usuńjak to pierwszy raz spróbowałam.. niebo w gębie !
OdpowiedzUsuńwarto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !
OdpowiedzUsuńJest to rewelacyjna propozycja na smaczne śniadanie.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, to świetna propozycja! Ostatnio spróbowałem robić tosty z awokado na śniadanie i muszę przyznać, że są nie tylko smaczne, ale też pełne wartości odżywczych. Na pewno wprowadzę je na stałe do swojego porannego menu!
UsuńŚwietna propozycja na śniadanie.
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję to połączenie jajka i awokado na kanapce.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ta kanapka.
OdpowiedzUsuńApetycznie prezentuje się ta kanapka.
OdpowiedzUsuńAwokado jest świetne w każdej postaci - czy to jako dodatek do sałatek, past guacamole, czy nawet w formie kremowego dodatku do kanapek. Jego konsystencja i bogactwo smaku sprawiają, że jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szybki i zdrowy podwieczorek! Czy próbowałaś kiedyś dodać do takiej kanapki trochę prażonych pestek dyni lub słonecznika? Wydaje mi się, że mogłyby fajnie uzupełnić smak i dodać trochę chrupkości.
OdpowiedzUsuńPrażone pestki mogą zmienić smak kanapki i sprawić, że stanie się zbyt ciężka, szczególnie jeśli ma być to szybki i lekki podwieczorek. Nie każdy lubi dodatkową chrupkość w takim zestawieniu.
UsuńCzy prażone pestki dodajesz na wierzch kanapki, czy mieszasz je z pastą przed nałożeniem? Zastanawiam się, jak najlepiej je wkomponować, żeby nie spadały.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń