wtorek, 23 kwietnia 2013

Zupa pomidorowa krem - pyszna i prosta!

Po tygodniowej przerwie, spowodowanej natłokiem pracy i innych obowiązków, dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami zupą pomidorową ;) Jest banalna w przygotowaniu i pyszna! Dodam tylko, że nie do końca jest to mój przepis, bo zupę poleciła mi jedna z moich ulubionych pacjentek ;) A więc zaczynamy!


Składniki do przygotowania zupy pomidorowej:
(przepis na 4 porcje) 

2 puszki pomidorów bez skóry
2 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
1/2 papryczki chili
liście świeżej bazylii 
ser mozzarella lub jogurt grecki 
szklanka wywaru warzywnego


1. Do gotującego się wywaru wlewamy pomidory i gotujemy około 7 minut. Następnie zdejmujemy z ognia.
2. Dodajemy drobno posiekany czosnek, opieczoną nad ogniem cebulę, drobno posiekaną papryczkę chili i bazylię. Całość miksujemy na gładką masę i ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 10 minut.
3. Ugotowaną zupę przelewamy do miseczek, polewamy łyżką jogurtu lub posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. Całość dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Dziś w menu będzie zupka pomidorowa z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo chyba nie smakowało.. mam nadzieję, że moni.ka jest jeszcze wśród nas żywych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo gęsty ten krem, ale to pozytywnie - nie to co zupy, rozcieńczone przecierem. W dodatku ostry smak chilli doskonale złagodzi kulka sera mozarella, czy też jogurt grecki. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dietetyczne-zupy-metoda-na-szczupla-sylwetke - tutaj o zaletach zup - kremów. Bardzo je sobie cenię. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...