wtorek, 9 kwietnia 2013

Kurczak curry z warzywami

Curry to przyprawa, która cieszy się dużą popularnością niemal na całym świecie. Dodaje się ją głównie do potraw z drobiu, uzyskując w ten sposób niesamowity smak i aromat. Większości z Was może kojarzyć się z ciężką i tłustą kuchnią. Jednak odpowiednio wykorzystana, jest doskonałym dodatkiem wspomagającym odchudzenia. Jednak to nie koniec jej zalet… Jak pokazują ostatnie badania, żółty proszek jest również bardzo zdrowy :)
Curry stanowi doskonałe antidotum na bóle głowy. Pozwala pozbyć się migreny! Wszystko za sprawą sekretnej receptury. Przyprawa ta zawiera kwas salicylowy, który także znajduje się w lekach przeciwbólowych, np. aspirynie. Pomaga również w leczeniu nowotworów. Wszystko to za sprawą kurkuminy (kurkumy), jednego z elementów curry, który według ostatnich badań, dostarczony do organizmu, zwiększa skuteczność radio- i chemioterapii. Szczególne dokonania ma w leczeniu osób chorujących na nowotwór jajnika. Kurkuma to również sekretny składnik pomagający w odchudzaniu. Znany jest ze swoich właściwości wspomagających trawienie oraz zapobiega odkładaniu się komórek tłuszczowych.

Kupując przyprawę curry czytajmy jej skład i wybierajmy tą bez dodatku cukru i glutaminianu sodu :)



Składniki do przygotowania kurczaka curry:

1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 ogórek
1 duża cebula
pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek 
2-3 łyżki curry (w zależności od upodobań)
sól/pieprz



  1. Oczyszczonego kurczaka kroimy w cienkie paski, skrapiamy łyżką oliwy i posypujemy curry. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. 
  2. Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ogórka obieramy ze skóry i kroimy w półtalarki, a cebulę w piórka. 
  3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, a następnie pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy resztę warzyw i dusimy je około 20 minut. 
  4. W między czasie smażymy kurczaka, już bez dodatku tłuszczu. Gdy jest gotowy wrzucamy go do warzyw i całość dusimy jeszcze 5 minut.
  5. Doprawiamy do smaku solą niskosodową i pieprzem ziołowym.
  6. Podajemy z delikatnym sosem koperkowym [przepis tutaj] i brązowym ryżem (50 gram) ugotowanym al dente. 
Smacznego :) 

 fot. Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl
 

14 komentarzy:

  1. już wiem co jutro zrobię na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne danie, dziękuję za cudowny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na podanie ryżu , kaszy itp :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, duszony zielony ogórek? Pierwszy raz się spotykam. I trochę się boję :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobre danie, ryż zastąiłam kaszą jaglaną i było pyszne-Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na ile osób te danie jest ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczak z curry przepyszny :) Na pewno wypróbujemy wszystkie przepisy :) Prosimy o więcej wyśmienitych przepisów :):):):):):)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo dobre, chociaż zrobiłam inną marynatę do mięsa (skórka i sok z cytryny, czosnek, chilli, imbir). Sos koperkowy idealnie się komponuje z całością;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...