wtorek, 19 marca 2019

Zupa meksykańska spalająca tłuszcz

Moi Pacjenci dobrze ją znają. Jest rozgrzewająca i wysokobiałkowa. Poza tym odkąd zostałam mamą jeszcze bardziej doceniam dania, które nie są pracochłonne, a efekt jest wow ;). Przygotowanie składników do zupy meksykańskiej to maksymalnie 10 minut, a cała reszta gotuje się sama. Zaczynamy?


Składniki:

ok 500g mięsa mielonego wołowego (u mnie ligawa i antrykot lub rostbef)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka kukurydzy (bez dodatku cukru w zalewie - czytaj skład po "składniki:" nie wartość odżywcza w tabeli bo kukurydza ma naturalnie występujące cukry)
puszka fasoli czerwonej (bez dodatku cukru w zalewie)
500 ml passaty pomidorowej 
500 ml bulionu drobiowo-wołowego lub wody
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka słodkiej papryki, chili do smaku u mnie 1/2 łyżeczki (lubię ostre), 1/3 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki majeranku, sól do smaku
masło klarowane lub olej rzepakowy - 2 łyżki
do podania: nachosy BIO organic - polecam te ze zdrowej żywności lub np.  z Lidla "Tortilla solone", sole (mają niezły skład - jedynie mąka kukurydziana, olej słonecznikowy i sól)

1.Mięso zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. 
2. W dużym garnku z grubym dnem, rozgrzać olej lub masło. Zeszklić na nim cebulę, następnie dodać czosnek i przyprawy za wyjątkiem soli. Podsmażyć minutę i dodać mięso. Smażyć ok 4-5 minut. 
3. Następnie dodać zawartość puszek, wodę i passatę. Gotować ok 1 h na wolnym ogniu. Po tym czasie doprawić do smaku solą i chili.
4. Po nałożeniu na talerz udekorować nachosami.

Smacznego!
 

10 komentarzy:

  1. Gratuluję zostania mamą :) Zupka wygląda smakowicie. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię dania kuchni meksykańskiej, więc myślę, że to również mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratki.
    A dania kuchni meksykańskiej uwielbiam, więc z miłą chęcią zjem taką zupkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę musiała spróbować. Nawet jeśli nie będzie spalała tłuszczu, to brzmi naprawdę smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką zupę zjadłabym z wielką chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dość często serwuję taką zupę u siebie w domu, tak jak inne dania meksykańskie. Bardzo lubimy z mężem tę kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam dodać do tego jeszcze kilka plasterków ogórka kiszonego. Istny kosmos! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podobna zupa gości na naszym stole dość często i dopiero teraz dowiaduję się, że to jest zupa spalająca tłuszcz :) Same zalety
    U nas jemy ją bez nachos, ale teraz spróbujemy :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na darmobranie.com.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...