środa, 7 listopada 2018

Pikantna zupa z kukurydzy z pastą curry

Przedstawiam Wam zupę idealną na jesienne wieczory. Rozgrzewającą i wzmacniającą odporność. Dlaczego? Składa się ona ze składników, które pełnią funkcji zdrowotne w naszym organizmie, m.in.:

- natka pietruszki - właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, witamina C w niej zawarta, wzmacnia odporność organizmu
- czosnek - naturalny antybiotyk, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi, zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza
- czerwona pasta curry - z racji tego że w jej skład wchodzi chili, imbir, cytryna, kumin, kurkuma, cebula pełni szereg funkcji które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie m.in.:działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, posiada właściwości odkażające, oczyszcza drogi oddechowe ze śluzu, a takżę ułatwia trawienie, łagodzi wzdęcia, zapobiega zaparciom, a także poprawia trawienie przyspiesza metabolizm.


2 szklanki kukurydzy z puszki
pół łyżeczki czerwonej pasty curry - jeśli nie posiadasz pasty możesz użyć zamiennie takich przypraw -
sól i chili do smaku, pół łyżeczki kurkumy, curry, kuminu i słodkiej papryki, szczypta imbiru,
ząbek czosnku
mleko kokosowe z puszki - szklanka
szklanka bulionu lub wody
łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
do podania: krewetki podsmażone na maśle i czosnku
natka pietruszki lub kolendra

1. Na maśle podsmażamy starty ząbek czosnek i pastę curry lub jeśli nie mamy pasty, używamy mieszanki przypraw: sól i chili do smaku, pół łyżeczki kurkumy, curry i słodkiej papryki, szczypta imbiru. 
2. Smażymy minutę, dodajemy odsączone ziarna kukurydzy. Mieszamy i smażymy kolejne 1-2 minuty. 
3. Następnie wlewamy szklankę wody i szklankę mleka kokosowego. Zagotowujemy. 
4. Gdy kukurydza jest miękka, zupę przelewamy do kielicha blendera, miksujemy na gładki krem. 
5. Do zupy idealnie pasują smażone krewetki oraz świeża kolendra czy natka pietruszki. 

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Wszystkie Pani przepisy są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio testowałam zupę dyniową i jestem zachwycona ;) przepis już nie długo będzie u mnie na blogu. Tymczasem chętnie przetestuję Twoją propozycję, bo akurat kukurydzy u mnie zawsze jest pod dostatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa kukurydziana i dyniowa to moje dwie zdecydowanie ulubione :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Miejsce pełne pozytywnej energii :) Widać, że blog prowadzony jest z sercem. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! Zrezygnowałam jedynie z pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna zupa na zimę, gdy za oknem szaro i ponuro, a nam przyda się więcej odporności i dobrego humoru. Rozgrzewa i musi smakować doskonale! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę pysznie ta zupka ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Cześć. Próbowałam stosować się do Twoich przepisów, ale w moim przypadku chyba to nie wystarczy, bo bardzo ciężko mi rozplanować to z kaloriami na cały dzień. Aktualnie rozważam opcje, w której dietetyk proponuje ułożenie diety przez internet i chyba od tego zacznę, żeby zobaczyć czy potrafię wytrwać i jakie da to efekty.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiła ją ostatnio. Wyszła pyszna. ;) Bardzo lubię wracać do Twoich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi bardzo ciekawie, trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Artykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy pomysł. Uważam, że takie potrawy są naprawdę smakowite i znakomicie wpisują się w dietę.

    OdpowiedzUsuń
  13. To moje smaki, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  14. Niezwykle smakowicie prezentuje się ta zupka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przyznam że nie próbowałam jeszcze zupy z kukurydzy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...