poniedziałek, 25 września 2017

Bezglutenowe domowe musli/granola z owocami

Najlepsze śniadanie to takie, które da nam energię, będzie odżywcze i dobrze zbilansowane. Ach no i oczywiście szybkie :) Przyznaję, że wszelkiego rodzaju granole czy musli domowej roboty są moimi ulubieńcami. Możemy puścić wodze fantazji i tworzyć dowolne mieszanki. Przygotowujemy je wcześniej w większej ilości i spokojnie możemy używać przez 2-3 tygodnie, przechowując w słoiczku. Idealnym dodatkiem będzie mleko czy jogurt oraz świeże owoce :) Zapraszam!


Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowej granoli/musli:

1/2 szklanki pestek słonecznika
szklanka orzechów włoskich 
2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych i/lub gryczanych i/lub jaglanych lub miks
1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
3 łyżki płynnego miodu
kopiasta łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru w proszku

1. Na rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika i posiekane wcześniej orzechy włoskie. Mają być lekko rumiane.
2. Następnie dodajemy płatki i nasiona amarantusa, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy.
3. Mieszankę zbóż i orzechów zgarniamy na brzegi patelni, a na jej środek wkładamy olej kokosowy. Gdy się rozpuści mieszamy z płatkami i orzechami.
4. Całość polewamy miodem, dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy na patelni. Po tym czasie granola gotowa. Wystarczy zdjąć z patelni na deskę lub duży talerz, a po wystygnięciu pokruszyć i przesypać do słoika.
Smacznego!

33 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Bardzo lubię jeść granolę na śniadanie z jogurtem. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wrażenie to robi bezsprzecznie niesamowite :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super. Ja wolę zdecydowanie śniadania na słono ale na taką granolę może bym się skusiła. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Granola na śniadanie? Czemu nie? Warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na śniadanie. Jutro będę musiała coś takiego zrobić sobie rano. Super wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie, bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie śniadanie z pewnością dostarczy wiele energii na cały dzień :) Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Marto jaka porcja na sniadanie przy diecie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowa granola najlepsza, bo te kupne mają za dużo cukru. Super blog, będę wpadać częściej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo podoba mi się ten blog. Jestem pod wrażeniem. Uwielbiam zdrowe śniadania tego typu. Na pewno jutro wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie się prezentuje to śniadanie. Muszę koniecznie coś takiego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. kusi piękne jedzenie, a jakie zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bezwzględnie kuszące danie :D Nie mam pytań ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jedząc tak zdrowe i pyszne musli na pewno wyjdzie nam to na zdrowie :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny blog. Na pewno będę częściej tutaj zaglądać. Super inspiracja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ja mam bardzo analogiczne odczucia :)

      Usuń
  17. Wygląda pysznie. Ja dodaję więcej różnego rodzaju orzechów, bo za włoskimi jakoś specjalnie nie przepadam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wiele jest takich blogów, ale ten jest oryginalny i ma to coś co przyciąga czytelników. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie, brzmi pysznie, będę musiała ten przepis wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawe spostrzeżenia, które otwierają oczy na wiele rzeczy. Dziękuję autorowi za wspaniałą lekcję. Pozdrawiam z podziwem!


    Sprawdź nasze aktualności,
    Zarezerwuj tera, Zobacz ofertę,
    Zobacz nasze nowości

    OdpowiedzUsuń
  21. Ta propozycja bardzo mnie zaciekawiła.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...