Loading...

poniedziałek, 25 września 2017

Bezglutenowe domowe musli/granola z owocami

Najlepsze śniadanie to takie, które da nam energię, będzie odżywcze i dobrze zbilansowane. Ach no i oczywiście szybkie :) Przyznaję, że wszelkiego rodzaju granole czy musli domowej roboty są moimi ulubieńcami. Możemy puścić wodze fantazji i tworzyć dowolne mieszanki. Przygotowujemy je wcześniej w większej ilości i spokojnie możemy używać przez 2-3 tygodnie, przechowując w słoiczku. Idealnym dodatkiem będzie mleko czy jogurt oraz świeże owoce :) Zapraszam!


Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowej granoli/musli:

1/2 szklanki pestek słonecznika
szklanka orzechów włoskich 
2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych i/lub gryczanych i/lub jaglanych lub miks
1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
3 łyżki płynnego miodu
kopiasta łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru w proszku

1. Na rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika i posiekane wcześniej orzechy włoskie. Mają być lekko rumiane.
2. Następnie dodajemy płatki i nasiona amarantusa, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy.
3. Mieszankę zbóż i orzechów zgarniamy na brzegi patelni, a na jej środek wkładamy olej kokosowy. Gdy się rozpuści mieszamy z płatkami i orzechami.
4. Całość polewamy miodem, dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy na patelni. Po tym czasie granola gotowa. Wystarczy zdjąć z patelni na deskę lub duży talerz, a po wystygnięciu pokruszyć i przesypać do słoika.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Bardzo lubię jeść granolę na śniadanie z jogurtem. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wrażenie to robi bezsprzecznie niesamowite :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super. Ja wolę zdecydowanie śniadania na słono ale na taką granolę może bym się skusiła. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Granola na śniadanie? Czemu nie? Warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na śniadanie. Jutro będę musiała coś takiego zrobić sobie rano. Super wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie, bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...