Loading...

poniedziałek, 22 lutego 2016

Zupa krem z pora

Kilka słów o porze...
Por to warzywo należące do czosnkowatych. Znany jest od dawna, bo już w starożytności zajadali się nim wielcy tacy jak cesarz Neron czy Arystoteles. Hipokrates zalecał spożywanie pora kobietom karmiącym, osobom chorym na gruźlicę, cierpiącym na krwawienia z nosa czy choroby nerek.
Por charakteryzuje się długą listą witamin i minerałów. Znajdziemy w nim wapń, fosfor, potas, sód, żelazo oraz witaminę C, A i witaminy z grupy B (B1, B2, PP).

Właściwości pora:

- z powodu dużej ilości witaminy C, por wzmacnia odporność. Jesień i zima do idealny czas na włączenie do diety tego warzywa;
- odkwasza i odtruwa organizm;
- obniża poziom cukru we krwi;
- działa antyseptycznie, może być stosowany zewnętrznie jako okład na ranę, odcisk itp. (biała część pora)
- oprawia pracę serca i obniża stężenie złego cholesterolu;
- łagodzi kaszel;
- zwiększa płodność u mężczyzn
- należy do afrodyzjaków, poprawia potencję u mężczyzn;
- może obniżać szkodliwe działanie leków.

Pogoda za oknem sprzyja przeziębieniom. Warto zatem naturalnie wzmacniać odporność. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą zupę krem z pora. Jest idealna na kolację. Ogólnie w godzinach wieczornych polecam picie zup. Są one łatwo przyswajalne przez przewód pokarmowy. Poprawiają perystaltykę jelit. Wzmacniają i odżywiają organizm. Z dodatkiem kurczaka czy ryby dodatkowo będą pełniły funkcje regenerujące i budujące. Jedzmy zupy!


Składniki do przygotowania zupy krem z pora:

1 duży por (bez liści)
2 łyżki masła klarowanego
ziemniak
2 szklanki bulionu warzywnego, ewentualnie wody
jogurt grecki
ulubione zioła (suszona natka pietruszki)
sól, pieprz ziołowy

1. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie oczyszczamy go pod bieżącą wodą z zabrudzeń między poszczególnymi liśćmi i kroimy w piórka. 
2. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy posiekanego pora przez kilka minut.
3. Ziemniaka obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
4. Do garnka przekładamy uduszonego pora, pokrojonego w kostkę ziemniaka i zalewamy całość bulionem. Dodajemy zioła i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku.
6. Zupę przed podaniem podgrzewamy, dekorujemy jogurtem i posiekaną natką pietruszki.



4 komentarze:

  1. O dobrze wiedzieć o tych właściwościach. Ja tylko czytałam, że po upieczeniu robi się lekkostrawny, tak, że można podawać go już dzieciom poniżej roku. Czyli dla mnie w sam raz ;) Ale o uzdrawiających efektach dla panów nie słyszałam. Za to u nas porówka w wersji mocno uzdrawiającej z przeziębienia - z główką pieczonego czosnku, jest pyszna! A pieczony czosnek łagodnieje, więc nawet nie ma problemu z wyjściem do ludzi http://linawsmietanie.blogspot.com/2016/02/zupa-krem-z-pieczonego-czosnku-i-pora.html polecamy tą wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Marto, Pani diety są takie pyszne <3 człowiek naprawdę rozkochuje się w nich i juz nie chce wracac do starych nawyków. Jestem taka wdzięczna, że mi Panią polecono :)
    Pozdrawiam i zabieram się za zupę krem z pora. Dzisiaj u mnie na kolację z porcją grillowanego indyka <3 mniam... Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam do zaoferowania program sprawdzający www.antyplagiat.net
    Jest to program przeznaczony na komputery z systemem Windows
    który umożliwia dokładne sprawdzanie różnego rodzaju tekstów czy nie zostały wykorzystane na innych stronach internetowych.

    Programem można sprawdzać dowolną ilość tekstów zarówno mogą to być artykuły, prace dyplomowe.


    Zapraszam do obejrzenia filmiku instruktażowego

    http://www.youtube.com/watch?v=TWxQZrZMU2U

    Sam skorzystałem i polecam w 100%

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...