Loading...

sobota, 13 grudnia 2014

Wegetariański pasztet. Pasztet z cukini

Pyszny, pachnący i sycący. Idealny na kanapkę, czy sam np. z dodatkiem gęstego jogurtu. Jest niskokaloryczny, choć nie do końca... Przyznaję, że znika w jeden dzień :) Warty zrobienia. Polecam.


Składniki do przygotowania pasztetu:

3 cukinie
1 duża marchewka
1 duża cebula lub 2 mniejsze
szklanka zmielonych w młynku płatków owsianych zwykłych lub górskich
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka i jedno białko
3 łyżki oleju rzepakowego
sól/pieprz do smaku

1. Warzywa myjemy i obieramy. Cukinię trzemy na tarce, solimy i odcedzamy na sitku.
2. Marchew trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę.
3. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, dodajemy marchew i dusimy ok. 5 minut.
4. Do miski dodajemy warzywa, dodajemy płatki owsiane, pozostały olej i doprawiamy do smaku. Nie bójmy się próbować.
5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, grzałka góra-dół. Formę do keksówki wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto na pasztet. Pieczemy około 35-40 minut lub do zrumienienia.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Nie spodziewałam się, że można stworzyć pasztet z cukini :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przyzwoicie, przy świętach można wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. słyszałam że jest pyszny również na ciepło... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda zniewalająco! Od dawna mam ochotę go zrobić! W jakiej ilości należy dodać cukinię, aby był idealny?
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, muszę koniecznie zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A co z jajkami podanymi w składnikach?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...