wtorek, 9 grudnia 2014

Bezglutenowe ciasto z dynią

Ostatnio trafiłam na "książkę najsłodszej blogerki kulinarnej" Pani Doroty Świątkowskiej. Moje wypieki i desery zainspirowała mnie do upieczenia drożdżowego ciasta dyniowego. A skoro sezon na dynię w pełni nie czekałam długo. Przepis zmodyfikowałam i powstało ciasto bezglutenowe, lekko słodkie o pięknym pomarańczowym kolorze. 
Zapraszam!


Składniki do przygotowania ciasta:

1 szklanka purre z dyni (przepis poniżej)
2,5 szklanki mąki gryczanej Bio
14g świeżych drożdży
3 łyżki stewi
łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka migdałowego (może być inne roślinne lub krowie)
30 g oleju kokosowego Olejowy Raj - roztopionego
łyżeczka skórki z pomarańczy
szczypta cynamonu i kardamonu

1. Puree z dyni: małą dynię myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dyni nie musimy obierać, skóra będzie lekko odchodziła po upieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kawałki dyni i pieczemy około godziny. Po upieczeniu zdejmujemy skórę, studzimy i miksujemy.
2. Do miski wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim drożdże z dodatkiem cukru brązowego i 2 łyżek mąki gryczanej. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
3. Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy resztę mąki, cynamon oraz kardamon. Następnie dodajemy stewię, skórkę pomarańczową, olej i puree z dyni. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na minimum 20 minut.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut - do suchego patyczka.
5. Gotowe i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem otrzymanym po zmiksowaniu w młynku do kawy stewii lub brązowego cukru.
Smacznego!


20 komentarzy:

  1. Kolor ciacha urzeka :D ciasta dyniowe nie dość że są przepyszne to jeszcze pięknie się prezentują dzięki takim kolorom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkie gryczane wypieki! są obłędne nie tylko w smaku, ale i wyglądzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, tym bardziej że bezglutenowy!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie słoneczne, kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciacho akurat dla mamy która jest bezglutenowcem :-) Mam tylko jedno pytanie. Jakiej stewii używasz lub jaką możesz polecić? Widzę że masz w proszku, a używałaś kiedyś w płynie? Dość długo szukam i powiem szczerze zraziłam się goryczką jaka często się pojawia:( Pozdrawiam serdecznie :-) Ala

    OdpowiedzUsuń
  7. Tylko przyjdzie sezon na dynie i robię!

    OdpowiedzUsuń
  8. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czym można zastąpić stewie, bo nie mam ?

    OdpowiedzUsuń
  10. super wpis, chętnie poczytam więcej

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy jest ten przepis. Chętnie go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Niezwykle apetycznie wygląda to ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...