Loading...

piątek, 28 lutego 2014

Pizza z Prosciutto, roszponką i pomidorkami cherry

Każdy fast food można "ozdrowić", gwarantuję! A królową fast foodów jest oczywiście pizza.
 Moja wersja ma znaczniej mniej tłuszczu niż pizza tradycyjna. A to dlaczego? Wszystko za sprawą sera żółtego Piórko, który zamiast 30-40% tłuszczu, zawiera niecałe 3% :O. Ser odkryłam dzięki mojej Pacjentce, która na stałe przebywa we Francji, a do Polski przyjeżdża kilka razy w roku. Jestem nim zachwycona! Poza niską zawartością tłuszczu, Piórko w smaku nie różni się specjalnie od innych serów żółtych, a roztopiony smakuje jeszcze lepiej. Sprawdźcie sami :)



Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebujesz:

1 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
15 g drożdży
1/3 szklanki mleka
pół łyżeczki brązowego cukru
łyżkę oliwy z oliwek
wodę
szczypta soli

Dodatki do pizzy: 

100g sera żółtego (użyłam sera Piórko 2,7% tłuszczu, Piotr i Paweł)
sos pomidorowy/przepis: http://abcdietaodkuchni.blogspot.com/2013/03/sos-pomidorowy-bogactwo-likopenu.html 
szynka Prosciutto - 3-4 plastry
pomidorki cherry

1. Przygotowujemy rozczyn: Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy (ma być ciepłe, a nie gorące). Do drożdży dodajemy pół łyżeczki brązowego cukru i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. 
2. Do miski przesiewamy mąkę i sól.  Następnie dodajemy oliwę z oliwek, rozczyn i ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy (ok. 15 minut). Ma być gładkie i sprężyste. Formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 minut).
3. W międzyczasie przygotowujemy dodatki: Pomidorki, kroimy na połówki, a szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Ser trzemy na tarce.
4. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim ser i dodajemy przygotowane dodatki za wyjątkiem roszponki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 25 minut (spód pizzy ma być zarumieniony). Po upieczeniu pizzę dekorujemy liśćmi roszponki. Pycha! Smacznego :)

 

9 komentarzy:

  1. Oj poczęstowałabym się kawałkiej takiej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Ostatnio też jadłam pizzę z roszponką, super pasuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przepysznie wygląda ta pizza :) Chyba zacznę zaglądać tu częściej, zapraszam też na mojego bloga o odchudzaniu, ćwiczeniach i motywacji do sportu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda! pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. będę musiał spróbować ja zrobić bo lubie pizze i na dodatek będęmógl sam ją zrobić i wybrać składniki jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  6. W przepisie jest ciepła woda, ile ml jej dodać :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką ilość, aby ciasto było sprężyste :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Mam pytanie o kaloryczność? Sama nie potrafię obliczyć, więc jestem ciekawa ile taka pizza ma kalorii?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...