Loading...

wtorek, 18 lutego 2014

Owsianka na słodko - domowe crunchy

Dla wszystkich tych, którzy owsianki unikają jak ognia, przedstawiam wersję na słodko :) Jest idealna także dla najmłodszych i spokojnie może zastąpić płatki śniadaniowe dostępne w sklepach.
Składniki zależą od nas samych :)

Na patelnię możecie wrzucić:


płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki
płatki migdałowe - 1/2 szklanki 
płatki orkiszowe - 1/2 szklanki
pestki dyni - 2 łyżki
ulubione orzechy - 1/2 szklanki
Można dodać jeszcze otręby czy suszone owoce
miód



1. Składniki prażymy na suchej patelni około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Następnie dodajemy miód - 4-5 łyżek. Pod wpływem ciepła miód zaczyna się rozpuszczać. 
3.Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy na przygotowaną wcześniej deskę. Czekamy aż ostygnie i przesypujemy do słoiczka. Domowe crunchy gotowe! Idealnie smakują z jogurtem naturalnym, świeżym bananem pokrojonym w talarki czy borówkami :) Miłego dnia!


8 komentarzy:

  1. muszę spróbować, na pewno będzie pyszne:)
    czy wiesz już może kiedy tak mniej więcej pojawi się zakładka o diecie online? za tydzień, miesiąc?
    z góry dziękuje za odp:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marta, jak zwykle smakowicie , kolorowo i najważniejsze do wykonania dla ludzi z minimum talentu kulinarnego

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć:)

    Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do
    blogerów, w którym znajdziesz też dział "kuchnia":
    www.twojasylwetka.cba.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pięknie podane, będę musiała chyba odstawić owsiankę gotowaną i przerzucić się na prażoną :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób ją zamiennie, ta ma więcej cukru - fruktozy z miodu :)
      Jak zobaczyłam borówki, nie mogłam się oprzeć i stąd pomysł na podanie :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...