Witam po dłuższej przerwie.
Na zachętę odrobina słodkości. Pyszne drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem, idealne na śniadanie, posiłek do pracy czy szkoły.
Składniki potrzebne do przygotowania zdrowych cynamonek:
3 szklanki mąki orkiszowej chlebowej lub owsianej (płatki owsiane można zmielić na mąkę blenderem lub młynkiem do kawy. Używając płatków owsianych bezglutenowych powstanie wersja cynamonek bez glutenu)
1 szklanka mleka (ryżowego lub kokosowego)
łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego
3 łyżeczki suszonych drożdży
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego (polecam Olejowy Raj) lub masła klarowanego
szczypta soli
FARSZ:
2-3 jabłka (najlepiej słodkie)
1/2 łyżeczki cynamonu
garść rodzynek wcześniej zalanych wrzątkiem
mała garść posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
dodatkowo: jajko do posmarowania bułeczek
1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy sól.
2. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Mleko mieszamy z cukrem i roztopionym olejem kokosowym lub masłem klarowanym i dodajemy do mąki
3. Ciasto mieszamy i wyrabiamy ręką. Ciasto ma być gładkie. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy na całą noc do lodówki.
4. Farsz przygotowujemy w dniu pieczenia. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na maśle przez 15 minut. Jabłka powinny zrobić się kleiste i brązowe. Dodajemy rodzynki, posiekane orzechy i cynamon. Ostawiamy do wystygnięcia.
5. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę, na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość 5 milimetrów w kształcie prostokąta. Następnie ciasto smarujemy farszem na całej powierzchni i zawijamy w roladę. Roladę kroimy na 3 centymetrowe kawałki.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej cynamonki farszem do góry i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
7. Bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, góra dół lub do zrumienienia.
próbowałam je dzisiaj zrobić ale ciasto prawie wcale nie wyrosło (rosło ponad 2h...) i strasznie się rwało przy formowaniu. po upieczniu bułki też wcale nie urosły i są dość twarde
OdpowiedzUsuńJa tez nie doczytalam za pierwszym razem. Niestety ale nie moge cos wyregulowac piekarnika i wyszedl zakalec. Moze to sprawa bardziej techniczna (ale dla mnie wazna) jakie macie konkretnie kuchenki? U mnie jest jeszcze taka starego typu z piekarnikiem na gaz. Zastanawiam sie czy nie byloby lepiej zainwestowac w taka z pierkanikiem na prad - w sensie czy by lepiej nie piekla (obustronnie). Nie mam na te chwile zbytnio pieniedzy dlatego rozgladam sie za jakimis promocjami na tej stronie http://alerabat.com/kod-promocyjny/mall-pl Nie wiem czy znacie ale jest bardzo przydatna dla ludzi lubiacych oszczedzac na zakupach :) Z gory dzieki kolezanki za doradzenie w tej kwestii. Pozdrawiam wszystkich.
UsuńCiasto miało rosnąć cała noc a nie 2 godziny. Proszę doczytać przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają, będę musiała spróbować w wolny dzień :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie. A na dodatek jakie zdrowe. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Spróbuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://cel50mniej.blogspot.com/
Niestety, ale ksylitolu nie mozna dodawac do coast drozdzowych, bo jak wodac na zdjęciu nie wyrosna!
OdpowiedzUsuńBułeczki były robione na cukrze trzcinowym. Obecnie jestem w ciąży i ksylitolu nie używam :) Ciasto pięknie wyrosło jak na ciasto razowe. Podczas pieczenia bułeczki już nie rosną znacząco. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku za sprawą musu jabłkowego. Pozdrawiam i życzę słońca :)
UsuńI sprawa najważniejsza: do suchych drożdży cukier nie jest potrzebny :)
UsuńJak wygląda kaloryczność tych bułeczek?
OdpowiedzUsuńO tak! Uwielbiam takie cynamonki!
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają bardzo apetycznie. Mniam ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pysznie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie...zastanawiam się tylko czy mogłaby zjeść je osoba, cierpiąca na chorobę refluksową? Będę wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńDo herbatki na zdrowej przefiltrowanej wodzie z własnego filtra na ujęciu wody idealne :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, też jestem tego zdania :)
UsuńKażdemu należy się odrobina słodkości :) Nie mogę się doczekać aż wykorzystam przepis!
OdpowiedzUsuńLekkie i pożywne, ja je na jazdę rowerową zabieram :)
OdpowiedzUsuńTak samo zabieram to na moją wycieczkę rowerowa. Mam do przejechania 100 kilometrów.
OdpowiedzUsuńsuper wyszło będę polecać kazdemu :)
OdpowiedzUsuńFascynujący wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńfajnie napisane
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się to prezentuję, ale przy takich kaloriach to muszę stosować różne spalacze tłuszczu i połączyć to z ruchem, bardzo łatwo mi jest przytyć. Jeżeli ktoś ma podobny problem, to warto zerknąć na suplementy sklep, z pewnością ułatwi to utrzymywanie wagi.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamonki! Przy okazji, cynamon jest bardzo zdrowy i pozytywnie wpływa na nasz organizm.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cynamonki, to chyba moje ulubione ciasteczka.
OdpowiedzUsuńCynamonki to coś co uwielbiam!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie... :)
OdpowiedzUsuńCynamonki są naprawdę nieodpartywalne - ich aromat i smak potrafią wzbudzić prawdziwą rozkosz. To wspaniałe, że dzielisz moją miłość do tego przyprawy! Mam nadzieję, że smakują równie doskonale, jak wyglądają. 🤤
OdpowiedzUsuńCieszę się, że również podzielasz moją miłość do cynamonek! Warto zauważyć, że poza wyjątkowym smakiem cynamon jest również bogaty w właściwości zdrowotne, pozytywnie wpływając na nasz organizm, co czyni go nie tylko pysznym dodatkiem do potraw, ale także korzystnym dla zdrowia.
OdpowiedzUsuńBlog autora jest jak skarbnica wiedzy. Zawsze znajduję tam informacje, których nie znalazłem nigdzie indziej. To miejsce, w którym można się czegoś nauczyć, ale jednocześnie dobrze się bawić.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńTak samo zabieram to na moją wycieczkę rowerową. Mam do przejechania 100 kilometrów. Wow, to długa trasa! Warto zadbać o odpowiednie wyposażenie, aby mieć wszystko, czego potrzebujesz podczas podróży. Pamiętaj o wodzie, przekąskach i ewentualnym narzędziu naprawczym na wypadek awarii. Życzę udanej i bezpiecznej wycieczki rowerowej!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamonki! Przy okazji, cynamon jest bardzo zdrowy i pozytywnie wpływa na nasz organizm, mając właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Szkolenie Lean
Ładnie wyglądają, będę musiała spróbować ich w wolny dzień :) Też jestem ciekawy ich smaku i wyjątkowej kombinacji składników.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamonki! Ich słodki smak i aromat cynamonu zawsze poprawiają mi nastrój. To dla mnie idealna przekąska do kawy lub herbaty.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńTe cynamonki wyglądają absolutnie cudownie, ich złocisty kolor i aromatyczny zapach roznoszą się po całej kuchni, kusząc do skosztowania. To idealna przekąska, która rozgrzewa zimowe dni i sprawia, że czujesz się jak w ciepłym, domowym zaciszu.
OdpowiedzUsuńPicie herbatki przygotowanej na bazie zdrowej i przefiltrowanej wody z własnego filtra to naprawdę doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Dzięki użyciu odpowiedniego filtra do wody, możemy mieć pewność, że pijemy czystą i wolną od zanieczyszczeń wodę, co przyczynia się do naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. To prosty, ale ważny krok w dbaniu o swoje zdrowie i codzienną higienę.
OdpowiedzUsuńCynamonki to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząc w sobie słodycz i aromat cynamonu. Ich delikatne wnętrze i chrupiąca skórka sprawiają, że są niezwykle apetyczne. Cynamonki idealnie nadają się na poranne śniadanie, popołudniową przekąskę czy wieczorną herbatę. Ich smak sprawia, że trudno się im oprzeć, co czyni je ulubionym smakołykiem wielu osób.
Czuję, że dbam o swoje zdrowie, wybierając takie rozwiązanie, które eliminuje niepożądane substancje z wody. Dzięki temu mogę cieszyć się smakiem herbaty bez obaw o jakość używanej wody. To prosty gest, który dodaje energii i pozytywnie wpływa na mój nastrój na cały dzień.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamonki ze względu na ich aromatyczny smak i puszystą, delikatną strukturę ciasta, która doskonale komponuje się z chrupiącą polewą. Każdy kęs to dla mnie czysta przyjemność, która dodaje słodkiego uroku moim dniom.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie sama przygotuję takie cynamonki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamonki, dlatego koniecznie muszę wypróbować ten przepis, który zapowiada się wyjątkowo apetycznie. Mam nadzieję, że dzięki niemu uda mi się przygotować idealne, pachnące cynamonem bułeczki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamonki
OdpowiedzUsuńCynamonki to moje ulubione ciasto, ponieważ ich puszyste ciasto i aromatyczny, cynamonowy nadzienie są po prostu nieodparte. Uwielbiam delektować się nimi na śniadanie lub jako słodką przekąskę do kawy.
OdpowiedzUsuńZdrowe cynamonki to pyszna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, przygotowywana z mąki pełnoziarnistej, naturalnych słodzików i bez dodatku rafinowanego cukru. Dzięki wykorzystaniu zdrowych składników, takich jak orzechy i owoce, cynamonki te nie tylko smakują wyśmienicie, ale także dostarczają cennych wartości odżywczych.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamonki, ponieważ ich miękka, puszysta struktura i słodki, korzenny smak cynamonu sprawiają, że są doskonałym przysmakiem na każdą okazję. Ciepłe, świeżo upieczone bułeczki z cynamonem i lukrem to idealny dodatek do kawy lub herbaty, który zawsze poprawia nastrój.
OdpowiedzUsuńWyjątkowy artykuł, gratulacje! Twoje wpisy zawsze są pełne pasji i zaangażowania. Dziękuję za tak wartościowe treści i czekam na więcej!
OdpowiedzUsuńCynamonki są naprawdę przepyszne, moje ulubione ciasto
OdpowiedzUsuńCynamon jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i wspierają ogólne zdrowie organizmu. Dodatkowo, cynamon ma właściwości przeciwzapalne i może wspomagać regulację poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą typu 2.
OdpowiedzUsuńCynamon jest zdrowy, ponieważ zawiera liczne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Dodatkowo cynamon ma właściwości przeciwzapalne, może wspierać regulację poziomu cukru we krwi oraz poprawiać trawienie, co czyni go cennym dodatkiem do codziennej diety.
OdpowiedzUsuńZdrowe cynamonki to pyszna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, przygotowana z pełnoziarnistej mąki i mniejszej ilości cukru. Dodatek naturalnych słodzików, takich jak miód czy syrop klonowy, oraz użycie zdrowych tłuszczów, jak olej kokosowy, sprawia, że są smaczną i pożywną przekąską.
OdpowiedzUsuńZdrowe cynamonki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, szczególnie dla osób dbających o linię. Przygotowane z pełnoziarnistej mąki, niskokalorycznego cukru i bez dodatku tłuszczu, stanowią smaczną i dietetyczną przekąskę. Przyszłe mamy, które uczęszczają na zajęcia w szkole rodzenia, mogą skorzystać z przepisu na te cynamonki, aby włączyć je do swojej zbilansowanej diety: SzkolaRodzenia.pl.
OdpowiedzUsuńBardzo wartościowy artykuł, trafił w sedno! Mam nadzieję na więcej takich wpisów.
OdpowiedzUsuńZdrowe cynamonki to pyszna i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, przygotowana z pełnoziarnistej mąki i naturalnych słodzików, takich jak miód czy syrop klonowy. Dodatek cynamonu nie tylko wzbogaca smak, ale także wspomaga metabolizm i działa przeciwzapalnie, czyniąc te bułeczki idealną przekąską bez wyrzutów sumienia.
OdpowiedzUsuńMega ciekawy temat, dobrze to ująłeś! Fajnie, że piszesz na luzie, ale jednocześnie rzeczowo. Na pewno będę wracał na bloga!
OdpowiedzUsuńSuper wpis, idealnie trafiłeś w moje zainteresowania! Dobrze się to czytało, aż chce się więcej. Będę czekać na kolejne teksty!
OdpowiedzUsuńWow, naprawdę fajnie napisane! Widać, że masz lekkie pióro i to robi różnicę. Już nie mogę się doczekać kolejnych tekstów!
OdpowiedzUsuńDomowe cynamonki w zdrowszej wersji to świetny sposób na słodką przekąskę bez wyrzutów sumienia. Wystarczy użyć mąki pełnoziarnistej, odrobinę mniej cukru lub zastąpić go ksylitolem, a do nadzienia dodać aromatyczny cynamon i odrobinę puree z jabłek, by uzyskać wilgotność bez dodatkowego tłuszczu. Takie cynamonki nie tylko smakują wyśmienicie, ale też dostarczają błonnika i mają niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny artykuł, wciągnął mnie od samego początku! Masz talent do przekazywania wiedzy w prosty i atrakcyjny sposób. Chętnie będę zaglądać na bloga częściej.
OdpowiedzUsuń