Loading...

niedziela, 22 stycznia 2017

Zdrowe cynamonki czyli dietetyczne drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem

Witam po dłuższej przerwie. 

Na zachętę odrobina słodkości. Pyszne drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem, idealne na śniadanie, posiłek do pracy czy szkoły.


Składniki potrzebne do przygotowania zdrowych cynamonek:

3 szklanki mąki orkiszowej chlebowej lub owsianej (płatki owsiane można zmielić na mąkę blenderem lub młynkiem do kawy. Używając płatków owsianych bezglutenowych powstanie wersja cynamonek bez glutenu)
1 szklanka mleka (ryżowego lub kokosowego)
łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego
3 łyżeczki suszonych drożdży
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego (polecam Olejowy Raj) lub masła klarowanego
szczypta soli

FARSZ:

2-3 jabłka (najlepiej słodkie)
1/2 łyżeczki cynamonu
garść rodzynek wcześniej zalanych wrzątkiem
mała garść posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego

dodatkowo: jajko do posmarowania bułeczek

1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy sól.
2. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Mleko mieszamy z cukrem i roztopionym olejem kokosowym lub masłem klarowanym i dodajemy do mąki
3. Ciasto mieszamy i wyrabiamy ręką. Ciasto ma być gładkie. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy na całą noc do lodówki.
4. Farsz przygotowujemy w dniu pieczenia. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na maśle przez 15 minut. Jabłka powinny zrobić się kleiste i brązowe. Dodajemy rodzynki, posiekane orzechy i cynamon. Ostawiamy do wystygnięcia.
5. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę, na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość 5 milimetrów w kształcie prostokąta. Następnie ciasto smarujemy farszem na całej powierzchni i zawijamy w roladę. Roladę kroimy na 3 centymetrowe kawałki.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej cynamonki farszem do góry i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
7. Bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, góra dół lub do zrumienienia.


17 komentarzy:

  1. próbowałam je dzisiaj zrobić ale ciasto prawie wcale nie wyrosło (rosło ponad 2h...) i strasznie się rwało przy formowaniu. po upieczniu bułki też wcale nie urosły i są dość twarde

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez nie doczytalam za pierwszym razem. Niestety ale nie moge cos wyregulowac piekarnika i wyszedl zakalec. Moze to sprawa bardziej techniczna (ale dla mnie wazna) jakie macie konkretnie kuchenki? U mnie jest jeszcze taka starego typu z piekarnikiem na gaz. Zastanawiam sie czy nie byloby lepiej zainwestowac w taka z pierkanikiem na prad - w sensie czy by lepiej nie piekla (obustronnie). Nie mam na te chwile zbytnio pieniedzy dlatego rozgladam sie za jakimis promocjami na tej stronie http://alerabat.com/kod-promocyjny/mall-pl Nie wiem czy znacie ale jest bardzo przydatna dla ludzi lubiacych oszczedzac na zakupach :) Z gory dzieki kolezanki za doradzenie w tej kwestii. Pozdrawiam wszystkich.

      Usuń
  2. Ciasto miało rosnąć cała noc a nie 2 godziny. Proszę doczytać przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wyglądają, będę musiała spróbować w wolny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepięknie. A na dodatek jakie zdrowe. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuje :)


    Zapraszam do mnie http://cel50mniej.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety, ale ksylitolu nie mozna dodawac do coast drozdzowych, bo jak wodac na zdjęciu nie wyrosna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki były robione na cukrze trzcinowym. Obecnie jestem w ciąży i ksylitolu nie używam :) Ciasto pięknie wyrosło jak na ciasto razowe. Podczas pieczenia bułeczki już nie rosną znacząco. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku za sprawą musu jabłkowego. Pozdrawiam i życzę słońca :)

      Usuń
    2. I sprawa najważniejsza: do suchych drożdży cukier nie jest potrzebny :)

      Usuń
  7. Jak wygląda kaloryczność tych bułeczek?

    OdpowiedzUsuń
  8. Babeczki wyglądają bardzo apetycznie. Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawdę pysznie to wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają cudnie...zastanawiam się tylko czy mogłaby zjeść je osoba, cierpiąca na chorobę refluksową? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  11. Do herbatki na zdrowej przefiltrowanej wodzie z własnego filtra na ujęciu wody idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, też jestem tego zdania :)

      Usuń
  12. Każdemu należy się odrobina słodkości :) Nie mogę się doczekać aż wykorzystam przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...