Dzisiaj przepyszna zupa z dyni hokkaido. O właściwościach dyni pisałam już wcześniej klik, więc nie będę się powtarzać. Napiszę jedynie różnice między zwykłą dynią, a jej egzotyczną kuzynką - dynią hokkaido :)
Dynia hokkaido na pierwszy rzut oka ma intensywniejszy kolor i jest znacznie mniejsza. Ma lekko orzechowy i słodki smak. Skóra jest jadalna! Ten piękny intensywnie pomarańczowy kolor dynia zawdzięcza karotenoidom, które to chronią organizm przed starzeniem, chorobami nowotworowymi. Im kolor dyni bardziej pomarańczowy tym więcej w niej witamin. Ten fakt, świadczy o tym, że dynia hokkaido w nie obfituje :)
Składniki niezbędne do przygotowania rozgrzewającej zupy z dyni Hokkaido:
1 dynia, dokładnie oczyszczona
cebula szalotka
łyżeczka czerwonej pasty curry
puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki passaty pomidorowej
sól/chili w proszku
ulubione zioła
łyżeczka oleju kokosowego
2 szklanki bulionu lub rosołu
1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pokrojoną dynię skórką do dołu. Pieczemy w 200 st C, aż dynia będzie miękka, około 20 minut. Po upieczeniu dynię blendujemy na gładki krem.
2. Cebulę szalotkę siekamy na drobną kostkę.
3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cebulę oraz pastę curry. Cebula ma się zeszklić.
4. Następnie do garnka dodajemy passatę i mleko kokosowe. Zagotowujemy i dodajemy puree z dyni.
5. Całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy taką ilość gorącej wody lub bulionu warzywnego, aż konsystencja zupy będzie pożądana. Doprawiamy do smaku solą, chili i ziołami.
Smacznego!
Składniki niezbędne do przygotowania rozgrzewającej zupy z dyni Hokkaido:
1 dynia, dokładnie oczyszczona
cebula szalotka
łyżeczka czerwonej pasty curry
puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki passaty pomidorowej
sól/chili w proszku
ulubione zioła
łyżeczka oleju kokosowego
2 szklanki bulionu lub rosołu
1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pokrojoną dynię skórką do dołu. Pieczemy w 200 st C, aż dynia będzie miękka, około 20 minut. Po upieczeniu dynię blendujemy na gładki krem.
2. Cebulę szalotkę siekamy na drobną kostkę.
3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cebulę oraz pastę curry. Cebula ma się zeszklić.
4. Następnie do garnka dodajemy passatę i mleko kokosowe. Zagotowujemy i dodajemy puree z dyni.
5. Całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy taką ilość gorącej wody lub bulionu warzywnego, aż konsystencja zupy będzie pożądana. Doprawiamy do smaku solą, chili i ziołami.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńMiałam cichą nadzieję, że sezon na dynię już minął :) :D :D :D
OdpowiedzUsuńSezon na dynię trwa od września do listopada, a mi została piękna dynia hokkaido i musiałam ją wykorzystać :)
Usuńbardzo mi sie podoba ! rewelacja !
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba ! nie wiedziałem że to takie proste
OdpowiedzUsuńTa zupa wygląda smakowicie. Chętnie ją przyrządzę.
OdpowiedzUsuńNa zimę będzie super.
OdpowiedzUsuń