Loading...

piątek, 15 maja 2015

Z cylku zdrowy fast food: burgery z kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli

Dzisiaj na obiad burgery drobiowe z konfiturą z karmelizowanej cebuli. Wow! PRZE - PY - SZNE! Do stworzenia tych burgerów zainspirowała mnie białostocka restauracja "buła i spóła" ;)


Przepis na 4 porcje

Konfitura z cebuli:

3 średnie cebule pokrojone w większą kostkę
łyżka oleju rzepakowego
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka cukru brązowego
kieliszek wytrawnego wina czerwonego
sól do smaku

Kotlet do burgera:

mięso z piersi z kurczaka ok 350 gramów
1 jajko
otręby owsiane
sól, pieprz, ulubione zioła

Sos do burgerów:

2 łyżki musztardy sarepskiej
łyżka miodu płynnego
suszona bazylia

Dodatkowo:
3-4 bułki do burgerów - przepis tutaj klik
lub kupujemy w sklepie gotowe bułeczki orkiszowe, żytnie lub wieloziarniste
roszponka lub inna ulubiona sałata

1. Konfitura z cebuli: Cebulę zeszklić na oleju na słabym ogniu. Dodać cukier. Wymieszać. Dusić do rozpuszczenia. Gdy cebula będzie miękka, dodać pozostałe składniki. Dusić aż sos zredukuje się o połowę. 
2. Kotlety do burgerów: Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z jajkiem i przyprawami. Dodajemy tyle otrąb, aby kotlety się skleiły. Formujemy 3-4 kotlety. Następnie gotujemy na parze lub podsmażamy na suchej patelni, a następnie zapiekamy w piekarniku pod przykryciem przez ok 15-18 minut w 200 st C.
3. Sos: Składniki sosu mieszamy ze sobą.
4. Bułki rozkrajamy na pół. Każda z połówek zapiekamy w piekarniku na ruszczcie.
5. Następnie połówki smarujemy sosem, układamy na nich kotlety, konfiturę z cebuli i roszponkę. Przykrywamy drugą posmarowaną sosem połówkę. 

Burgery gotowe, smacznego :)




17 komentarzy:

  1. Zrobię, bo pysznie wyglądają, tylko zamiast kurczaka kotlet warzywny dodam, bo jestem wegetarianką :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię, bo pysznie wyglądają, tylko zamiast kurczaka kotlet warzywny dodam, bo jestem wegetarianką :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie smaków, z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda a jak do tego ma być zdrowe to już w ogóle bomba. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow :) Dawno nie widziałem tak obłędnych burgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O ja, ale to musi smakować :D Bez kurczaka tego nie widzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy to przypadkiem nie będzie już Slow Food :)?

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wyglądają - z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają ślicznie i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś na moje zdolności pojmowania i smakowo także by mi to odpowiadało, niestety na chwilę obecną nie mogę się zbytnio obżerać :(

    a wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uhmmmm, ale apetycznie wygląda. Może jutro spróbuję zrobić taki burger. A co tam zaszaleję :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie spodziewałam się, że w taki prosty sposób można zrobić "zdrowe" burgery :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Boże, ale zjadłabym takiego zdrowego burgera!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio odkryliśmy super zdrowy zamiennik mięsnych kotletów. Nie sądziłam że będzie to smakowało conajmniej dobrze a wyszło na to że wcale mięsa nie brakowało bo burger był pyszny. Polecam przepis na kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, nasz przepis jest na http://zdrowazywnosc24.pl/przepisy/kotlety-kasza-jaglana-soczewica . Zapraszamy do nas i na pewno tu jeszcze zajrzymy!

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pomysł! uwielbiam mięso z kaczki , nigdy mi do głowy nie przyszło żeby połączyć burgera z kaczką :) dziękuję za wspaniałą inspirację i na pewno spróbuję zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...