wtorek, 14 października 2014

Szybka przekąska czyli pomysł na kanapki

Kalendarzowa jesień w pełni, choć pogoda za oknem bardzo nas rozpieszcza <3 Korzystajmy ze słońca póki mamy taką możliwość.
Jesień to pora roku, w której infekcje i przeziębienia są nieodłączną jej częścią. Wzmacniajmy zatem nasz układ odpornościowy naturalnymi składnikami, które znajdziemy w... jedzeniu ;)


Dzisiaj kanapki-wzmacniacze ;) Zawierają m.in:
- olej z czarnuszki, który wzmacnia odporność i wykazuje działanie antybakteryjne; 
- czosnek, jego reklamować nie trzeba ;) działa jak antybiotyk;
- koperek - wykazuje działanie wykrztuśne, idealny na kaszel;
- papryczka chili - wspomaga wydalanie śluzu i likwiduję opuchliznę błon śluzowych. Mówiąc prościej, przynosi ulgę przy zatkanym nosie;

Składniki potrzebne do przygotowania kanapek:

pieczywo - u mnie domowe orkiszowe z żurawiną
jajko gotowane
ser twarogowy chudy-plaster
kilka pomidorków koktajlowych
ulubiona sałata - u mnie roszponka
gałązka koperku

Pikantny winegret:
1/2 papryczki chili
2 łyżki oleju z czarnuszki
1/2 ząbka czosnku

1. Przygotowujemy winegret: Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy i mieszamy z olejem z czarnuszki.
2. Przygotowujemy dwa rodzaje kanapek: Na kromki chleba układamy 1. sałatę, gotowane jajko i pomidorki koktajlowe. Polewamy winegretem oraz 2. twarożek wymieszany z koperkiem i winegretem.
Smacznego!

fot: Kamil Ćwiklewski

14 komentarzy:

  1. Witam ! mam pytanie , czy można łączyc węglowodany z białkami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że wszyscy się naczytali pani Lewandowskiej...

      Usuń
    2. Można. Mało tego. Niełączenie białek z węglowodanami jest w praktyce niemożliwe, (chyba, że jedlibyśmy jedynie jajka i kurczaka). Produkty takie jak kasze, ryż, makaron, nabiał, ale także warzywa w swoim składzie mają zarówno węglowodany jak i białka. Nasz organizm posiada odmienne enzymy do trawienia poszczególnych składników (białek, węglowodanów i tłuszczy). Węglowodany są trawione już w jamie ustnej, a następnie w jelicie cienkim. Białka natomiast trawione są w żołądku, a następnie także w jelicie cienkim. Zatem tylko miejsce rozpoczęcia procesu trawienia jest inne. Zarówno białka i węglowodany są trawione głównie w jelicie cienkim w takich samych warunkach. Nasz organizm jest zatem przystosowany do trawienia i białek i węglowodanów naraz.
      Oczywiście nie polecam jedzenia obiadu składającego się z zupy z ziemniakami, kotleta w panierce popitego słodkim kompotem i zagryzionego tłustym i słodkim deserem. Taka mieszanka faktycznie może być ciężkostrawna dla naszego przewodu pokarmowego i długo w nim zalegać.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo za odpowiedź . Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wyglądają przepysznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis :) Powinnaś go rozpromowac na www.dompelenpomyslow.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie apetycznie wyglądają, chyba mam już drugie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają naprawdę smacznie, kiedyś napewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. niby tylko kanapki, a wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie kanapki to ja uwielbiam! jeeejku, a Twoje zdjęcia > istne mistrzostwo wykonania! Bardzo smacznie do jajek jak i kanapek komponują się sosy Develey, zwłaszcza 1000 wysp, chilli i czosnkowy. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcia też mi się bardzo podobają :) Współpracuję z super fotografem - photomatic.pl
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. taaak kolorowo i wiosennie, a za oknem szaro i ponuro. Jesteś mistrzynią, świetny dobór składników, a na sam wierzch dodałabym odrobinę dressingu develey ziołowy albo jogurtowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przemiłe słowa! Spróbuję z sosami jak piszecie.
      Pozdrawiam

      Usuń
  9. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...