Loading...

czwartek, 23 października 2014

Sałatka z gruszką i gorgonzolą

Gruszka i ser pleśniowy okazały się połączeniem doskonałym. Ostry smak tego sera idealnie łagodzi słodki smak gruszki i miodowego winegretu. Winegret przygotowałam na bazie oleju o bardzo wyrazistym, korzennym, lekko gorzkim posmaku czyli oleju z czarnuszki (o jego magicznych właściwościach w kolejnym poście). Całości dopełniają orzechy - u mnie nerkowca, ale idealnie sprawdza się migdały, pistacje czy orzechy włoskie. Smacznego!


Składniki na 3 porcje:

2 garście roszponki
plaster sera Gorgonzola ok 100g
jedna gruszka
2 łyżki orzechów nerkowca
sos winegret:
łyżka płynnego miodu
2 łyżki oliwy extra vergine
łyżeczka oleju z czarnuszki
ząbek czosnku
sól/ świeżo mielony pieprz
kilka kropel soku z limonki

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy winegret: miód, olej z czarnuszki i oliwę mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku drobno posiekanym ząbkiem czosnku, sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
2. Gruszkę i roszponkę dokładnie myjemy. Gruszkę kroimy w cienkie plastry, ser gorgozola w kostkę.
3. Orzechy nerkowca siekamy na drobniejsze kawałki i prażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni, do zrumienienia.
4. Na talerzach rozkładamy roszponkę, następnie plastry gruszki i kosteczki sera. Polewamy złocistym winegretem i posypujemy prażonymi orzechami nerkowca. Gotowe :)


7 komentarzy:

  1. świetny przepis! będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na prawdę smakowicie! zapewne też się skusze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka sałatka jest pyszna, robię ją od lat, dodatkowo dodając czerwoną fasolę z puszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. brzmi pysznie, bardzo lubię gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie sałatki to moja słaba strona, a kiedy tak czytam to różnych kombinacji składników jest tak wiele, że można tworzyć i tworzyć. Przetestuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe połączenie :) uwielbiam gruszkę, ale w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...