Loading...

niedziela, 26 stycznia 2014

Kanapki z tuńczykiem i sadzonym jajkiem

Kanapka - prosta i smaczna przekąska, idealna na śniadanie, lunch czy kolację. Dzięki urozmaiconym dodatkom może stanowić pełnowartościowy posiłek. 
 Moja propozycja na dzisiaj to kilka kromek cienko pokrojonego razowego żytniego pieczywa przełożone tuńczykiem i sadzonym jajkiem, z dodatkiem ulubionych warzyw i sosem jogurtowo-koperkowym. 


Składniki potrzebne do przygotowania kanapek:

chleb żytni razowy 3 kromki
tuńczyk z wody
jajko
szczypiorek
ogórek zielony
pomidor
sałata/kapusta pekińska
koperek
ząbek czosnku
jogurt naturalny
sól, pieprz
długie wykałaczki

1. Pieczywo kroimy w cienkie kromki i przekrawamy wzdłuż przekątnej.
2. Jajko smażymy na patelni bez tłuszczu. doprawiamy solą niskosodową i pieprzem.
3. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego) mieszamy z posiekanym koperkiem i ząbkiem czosnku.
4. Układamy kolejno: kromkę chleba - sos - sałatę - pomidor - tuńczyk - kromkę chleba - sos - jajko - siekany szczypiorek - talarki ogórka - kromkę chleba.
5. Gotowe sandwiche nadziewamy na wykałaczki. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. uwielbiam kanapki z jajkiem sadzonym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz odwiedzam Twój blog i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba. Lubię takie "odchudzone", a jednocześnie kolorowe i pyszne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste, smaczne, zdrowe i lekkie! takie kanapki sobie na pewno zaserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z tuńczykiem to muszą być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysl na sniadanko albo przekaske. Jutro tak wlsanie zaczne dzien ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię podobne kanapki, dodaję do nich jeszcze kapary i pokrojone czarne oliwki.
    pozdrawiam K

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...