środa, 6 listopada 2013

Faszerowana cukinia

Dzisiaj faszerowana cukinia... Faszerowana suszonymi pomidorami, serem Feta, czarnymi oliwkami i świeżym tymiankiem. Idealnie nadaje się jako smaczna i prosta przekąska.


Do przygotowania faszerowanej cukinii potrzebujemy:

jednej cukinii
sera Feta light
czarnych oliwek bez pestek
suszonych pomidorów
świeżego tymianku
pieprzu

oraz łyżeczki do wydrążania


1. Cukinię dokładnie myjemy. Odcinamy oba końce, a środek wydrążamy specjalną łyżeczką wzdłuż całej cukinii.
2. Przygotowujemy farsz: suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, ser Feta w kostkę, a oliwki drobno siekamy. Składniki łączymy ze sobą. Dodajemy świeży tymianek, pieprz, a w razie potrzeby sól. 
3. Gotowym farszem wypełniamy wcześniej wydrążoną cukinię. 
4. Następnie cukinię kroimy w 1,5 centymetrowe talarki.
5. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy nasze krążki z każdej ze stron. 
Przekąska idealna na ciepło jak i zimno. Smacznego :)


7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...