Loading...

wtorek, 15 października 2013

Zupa krem z cukinii

Każdy kto spróbował tej zupy jest nią zachwycony :) Pyszna i lekka. Z dodatkiem grillowanej piersi z kurczaka jest idealnym pomysłem na kolację, a z grzankami może być serwowana na lekkostrawny obiad. Moi Pacjenci ją uwielbiają: Ta zupa jest rewelacyjna; To absolutnie nowy smak; Szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego taka pyszna. Czego chcieć więcej?.


Czas na krótką notkę o cukinii :) Pyszna, delikatna i wszechstronna w kuchni. Idealnie smakuje także w deserach! Cukinii nie doceniamy z innej strony. To warzywo jest bogate w wiele witamin i minerałów. Posiada specyficzne prozdrowotne właściwości. 
W cukinii znajdziemy duże ilości witamin takich jak: B1, B2, C i PP. Poza tym jest ona cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. Obfituje ona także w wapń i potas. Idealnie sprawdza się w dietach odchudzających – w 100g tego zielonego warzywa znajdziemy tylko 15 kcal. Jest lekka, w dużym procencie złożona z wody.

Niewielu z nas wie, że jest idealna na detoks, gdyż nie kumuluje ona metali ciężkich. Cukinia ochrania nasz organizm przed niekorzystnym wpływem, niektórych substancji. Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma zbawienny wpływ na procesy trawienia. Dodatkowo cukinia posiada właściwości odkwaszające. W związku z tym można ją polecić osobom, które jedzą dużo „zakwaszających” produktów. Zalecana jest także tym, którzy cierpią na nadkwaśność i zgagę czy dolegliwości refluksowe. 


Tyle dobroci w jednym warzywie. A o to pomysł na wykorzystanie go w kuchni :) 

Składniki potrzebne do przygotowania zupy krem z cukinii:

cukinia 1000g
cebula
ząbek czosnku
500ml bulionu warzywnego
listki z gałązki świeżego tymianku
kilka liści bazylii
łyżka oliwy z oliwy 12g
sól/pieprz do smaku
dodatkowo: ugotowana lub z grillowana pierś z kurczaka 200g pokrojona w kosteczkę
lub domowej roboty grzanki

1. Cukinię obieramy, przekrajamy na pół i usuwamy nasiona. Nastepnię kroimy w kostkę. 
2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany ząbek czosnku. 
3. Podsmażamy minutę i dodajemy cukinię. Dusimy, aż cukinia zmięknie. 
4. Następnie warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do miękkości. 
5. Zdejmujemy z ognia i po lekkim ostudzeniu miksujemy do konsystencji kremu. Doprawiamy solą i pieprzem. 
6. Po wlaniu na talerz dodajemy przygotowaną pierś z kurczaka lub grzanki. Dekorujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego :)

28 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda i jakie łatwe w przygotowaniu:) A taka zupa krem chodzi już za mną od jakiegoś czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna :) zrobiłam z kurczakiem

    OdpowiedzUsuń
  3. ile tych cukini tzreba dodać?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej zalezy od tego jak duże te cukinie ;) krem z cukinii to od dawna moj top 3 - pozostale dwa to szparagowa i brokulowa :)

      Usuń
  4. Czy obranie cukinii służy czemuś konkretnemu czy po prostu taką wersję wolisz?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. służy uzyskaniu gładkiej konsystencji :) Jeśli nie chcesz, cukinii nie musisz obierać. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź :) Zastanawiałam się czy np. nie chodzi o to, że skórka jest ciężkostrawna lub zawiera szkodliwe substancje, ale jeśli chodzi po prostu o konsystencję to wszystko jasne :)
      Pozdrawiam również :)

      Usuń
  5. a ja tak lubię cukinie.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie przygotowuję i zastanawiam się czy liście bazylii które wymienione są w składnikach dodać do zupy czy traktować jako "ozdobę"??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dekoracja :) ale zmiksowane też będą ok. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, czy mogę zmiksować zupę łącznie z warzywami, na których gotowałam bulion?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej sam bulion, bo marchew czy ziemniak mogą zmienić smak zupy. Pozdrawiam

      Usuń
  8. fajnie wygląda ten kremik. wielbicielka gotowania www.bazyliairozmaryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie wygląda ten kremik. wielbicielka gotowania www.bazyliairozmaryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszna zupa. Podalam z grzankami

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam dziś i byłaby przepyszna gdyby nie to, że wyszła...gorzka :/ Czy przyczyną mogą być nasiona cukinii? Nie usunęłam ich, nigdy nie usuwam i zdziwił mnie ten gorzki smak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorzka może być od gatunku cebuli lub ze złego źródła cukinii ( zbyt nawożona)

      Usuń
  12. moze byc gorzka bo za duzo przypiekl sie czosnek

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis, ja jednak nie obieram cukinii, uwazam, ze ze skorka smakuje lepiej. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. zupa bardzo dobra, gościom smakowała, dodałam imbiru

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja dodalam jeszcze 2 trojkatne serki topione, zupka PYCHOTA!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie jem własną wersję, z przepisu dla samotnych: na 1 l garnek. Wykorzystałam jakieś okrawki z uda indyka zakupione w sklepie, które usunęłam po obgotowaniu( było tego niecałe 10 dag), połowa marchewki ( w nadmiarze zmienia kolor zupy), średni ziemniak, 1 młoda cukinia ( nie obieram, nic nie wykrawam) troszkę zielonego koperku. Dodatki smakowe wg gustu, ja wrzuciłam 1 rosołek drobiowy i doprawiłam maggi. Po zmiksowaniu na cały garnek 2 łyżki śmietany 12%. Podałam z podprażonymi płatkami migdałów. Pyszna i sycąca.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...