Loading...

środa, 22 maja 2013

Krewetki z czosnkiem w białym winie

Kolejny przepis gdzie w roli głównej są krewetki. Myślę, że większości z nas jest bardzo znany. Pierwszy raz w swoim życiu krewetki jadłam właśnie w takiej formie i dlatego dzisiaj postanowiłam, że wrzucę ten przepis na bloga. Jest bardzo prosty, a przygotowanie zajmie nam chwilę. Jest idealny jako przekąska, a z dodatkiem brązowego ryżu czy razowego pieczywa może stanowić pełnowartościowy obiad. Zanim jednak dojdę do przepisu, kilka słów o tych popularnych owocach morza ;)


Cenimy je nie tylko za doskonały smak, ale także za ich wartość odżywczą. Krewetki są lekkostrawne i niskokaloryczne gdyż zawierają jedynie 86 kcal na 100g i niewielką ilość tłuszczu. Niestety pomimo niewielkiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, krewetki charakteryzują się dosyć dużą ilością cholesterolu dlatego osoby cierpiące na hiperlipidemię czy miażdżycę powinny spożywać je w ograniczonych ilościach. Stanowią bardzo dobre źródło białka. Dostarczają dużych ilości witamin z grupy B, witaminy D, PP oraz pierwiastków takich, jak: selen, miedź, potas i fosfor. Mięso krewetek wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie, gdyż jego spożywanie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz choroby nowotworowej.
Dla niektórych przerażające i uciążliwe może wydać się obieranie krewetek z pancerzy. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Czynność tę wykonujemy rękami. Skorupki łatwo odchodzą od mięsa. Od odwłoka wystarczy oderwać głowę, ogon i nóżki, a na koniec zdjąć skorupkę i smacznego :)

Do przygotowania krewetek z czosnkiem w białym winie potrzebujesz:

250g krewetek tygrysich
ząbek czosnku
łyżkę oliwy z oliwek
lampkę białego wina (ja użyłam półwytrawnego)
pieprz
natka pietruszki
cytrynę

1. Na rozgrzanej oliwie zeszklimy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy krewetki i obsmażamy około 2 minut na każdą ze stron. Zalewamy lampką wina i gotujemy około 5 minut, aż alkohol wyparuje i gotowe.
2. Krewetki układamy na talerzu, posypujemy posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem, a na koniec polewamy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Pyszne! Smacznego :)

fot. Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam właśnie w takiej kompozycji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie w takiej kompozycji pokochałam krewetki :)

      Usuń
  2. dzisiaj odkrylam Twoj blog i przepadlam! jestem zachwycona blogiem, pomyslami na dania i Toba - tak na marginesie fajne stylizacje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) miło! Zapraszam częściej.

      Usuń
  3. Piękny nagłówek. Skromny, ale piękny.

    OdpowiedzUsuń
  4. a moglabys np wstawic zdjecia jak je obierac??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, przy następnym przepisie z krewetkami pokażę jak je się obiera :)

      Usuń
    2. o tez bylabym ciekawa takiego wpisu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...