sobota, 23 marca 2013

Pizza na pełnoziarnistym cieście

Większość z nas uwielbia pizze. Wskazuje na to chociażby popularność pizzerii w miastach i miasteczkach. Jednak czy ze smakiem pizzy idą również aspekty zdrowotne, a więc mówiąc wprost czy pizza jest zdrowa?
Pizza jest posiłkiem bardzo sycącym, głównie ze względu na dużą ilość żółtego sera, a co za tym idzie tłuszczu. Poza tym zazwyczaj przyrządzana jest na grubym cieście, z dużą ilością tłustych dodatków jak np. bekon. Nie oznacza to jednak, że nie możemy pozwolić sobie na nią od czasu do czasu. Nie jedzmy jej w pizzeriach, a tym bardziej unikajmy mrożonek dostępnych w sklepach (o zgrozo!). Zróbmy ją sami. Zmniejszmy ilość żółtego sera, jednak nie rezygnujmy z niego całkowicie. Pomimo, że jest to produkt tłusty (40% tłuszczu) jest najlepszym źródłem wapnia. Ograniczmy także ilość dodatków, a ciasto zróbmy z mąki pełnoziarnistej. Jest tak samo pyszne, a o ile zdrowsze.
Dziś sobota, a więc idealny dzień na przygotowanie pysznej, domowej pizzy. Smacznego!


Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebujesz:
1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja wymieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią, pół na pół
ulubione przyprawy (bazylia, zioła prowansalskie, oregano)
15 g drożdży
1/3 szklanki mleka
pół łyżeczki brązowego cukru
łyżkę oliwy z oliwek
wodę
sól

Dodatki do pizzy: 

100g sera żółtego lub mozzarella
sos pomidorowy/przepis: http://abcdietaodkuchni.blogspot.com/2013/03/sos-pomidorowy-bogactwo-likopenu.html 
puszka tuńczyka w sosie własnym
rukola
pomidorki koktajlowe
bazylia
1/2 cebuli 


Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy (ma być ciepłe, a nie gorące). Do drożdży dodajemy pół łyżeczki brązowego cukru i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawy (podczas przesiewania mąki pełnoziarnistej w sitku zostają grubsze cząstki, które także dodajemy do mąki, bo to samo zdrowie. Przesiewamy po to, aby ciasto było puszyste ;)). Następnie dodajemy oliwę z oliwek, rozczyn i ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy (ok. 15 minut). Ma być gładkie i sprężyste. Formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 minut).




W tym czasie przygotowujemy dodatki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a cebulę w piórka. Tuńczyka odsączamy z wody. Ser trzemy na tarce.
Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Brzegi ciasta zaginamy do środka. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim ser i dodajemy przygotowane dodatki za wyjątkiem rukoli i bazylii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 25 minut (spód pizzy ma być zarumieniony). Po upieczeniu pizzę dekorujemy liśćmi bazylii i rukoli. Gotowe ;)

Fot. Kamil Ćwiklewski/www. photomatic.pl

7 komentarzy:

  1. świetne przepisy i świetny blog :)
    bardzo kolorowo i apetycznie to wszystko wygląda :D jutro robię pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakiej srednicy jest ta pizza ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. idę robić ciasto na pizzę, bo wygląda świetnie, jesteś bardzo ładna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zamierzam przygotować pizzę dla jednej osoby, więc zastanawiam się czy połowę ciasta można schować do lodówki i upiec drugą pizzę kolejnego dnia?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...