Loading...

środa, 20 marca 2013

Tortilla z łososiem

Witajcie na moim blogu! Jestem bardzo podekscytowana pisząc mój pierwszy post. Mam nadzieję, że będziecie częstym gościem abc dieta od kuchni :)

Dzisiaj bohaterem naszego dania będzie łosoś. Ryba ta charakteryzuje się wybornym smakiem, pięknym kolorem i szlachetnym pochodzeniem. Poza tym to bogactwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy omega - 3 i omega – 6 w niej zawarte chronią przed chorobami serca, wpływają na rozwój aparatu ruchu i pracę mózgu, chronią przed zakażeniem i przyspieszają gojenie się ran, a także pełnią szereg innych istotnych funkcji. Ale dosyć gadania i przejdźmy do sedna. Zaczynamy!


 Do przygotowania tortilli z łososiem potrzebujesz:

200g surowego łososia
1/2 papryki czerwonej
kilka liści ulubionych sałat
1/2 czerwonej cebuli
Ciasto na tortillę:
100g (szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypiorek
łyżka oliwy z oliwek
woda
sól, pieprz

Łososia myjemy pod zimną bieżącą wodą, usuwamy skórę i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Możemy także skropić sokiem z cytryny. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Pieczemy ok 20 minut. W tym czasie kroimy umyte wcześniej warzywa: paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka.

 
Przygotowujemy ciasto na tortillę. Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz wlewamy wodę (około 50 ml). Dodatkowo możemy dodać posiekany drobno szczypiorek. Ciasto dokładnie wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Każdą z nich cieniutko rozwałkowujemy do średnicy około 20 cm. Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron (2 min). Gotowe tortille powinny być blade z opalonymi plamkami :) Po usmażeniu, placki najlepiej zawinąć w ściereczkę, aby do momentu napełnienia ich farszem, nie wystygły i nie stwardniały.



Gotowe tortille smarujemy sosem pomidorowym (przepis na sos pomidorowy znajdziecie w kolejnym poście :)). Układamy na nich liście sałat, paprykę, cebulę i kawałki upieczonego łososia. Zawijamy i gotowe! Tortille najlepiej podawać z gotowym sosem pomidorowym lub dressingiem jogurtowym. Smacznego!

zdjęcia: Kamil Ćwiklewski / www.photomatic.pl

10 komentarzy:

  1. Super, ja już miałem przyjemność skosztować tego kulinarnego majstersztyka. Pyszne i jeszcze raz bardzo pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Też spróbuję zrobić na sobotnią kolację dla mojego chłopaka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wioleta Moroz24 marca 2013 10:02

    Wyglądają bardzo apetycznie i zachęcająco,na pewno wypróbuję!;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę super smaczne choć użyłam gotowych (akurat miałam). Następnym razem robię tortille według przepisu..Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie czy tortille można przechowywać 2dni?jesli tak to w jaki sposób bo u mnie na drugi dzień były suche i łamliwe. Mimo tego, że były zawinięte w sciereczkę. Bardzo proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ścieraczka na dłuższy okres przechowywania, nie będzie dobrym rozwiązaniem. Najlepiej zawinąć ją w folię, wtedy nie straci wilgoci. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Zrobiłam i.............umarłam z zachwytu !!! PALCE LIZAĆ DOSŁOWNIE! Dziękuję za ten przepis! Pyszności!!!:):):):) proste,smaczne i szybkie w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...