czwartek, 29 października 2015

Frytki z batatów

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, wijec ziemniaczany czy pataty. Jest ich kilka odmian. Niestety w Polsce nie cieszą się tak dużą popularnością jak zwykłe ziemniaki. A szkoda. Składem witamin i minerałów znacznie wyprzedzają tradycyjne ziemniaki. Wartość odżywcza bulw batata jest o ok. 50% wyższa niż ziemniaka.

- bataty są bogate w witaminę A, C, K, PP, witaminy z grupy B;
- zawierają minerały takie jak: wapń, fosfor, potas, mangan, magnez, sód, cynk, żelazo czy selen
- w 100 gramach mają 86 kcal
- zawierają beta karoten
- są ważne dla zdrowie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy
- mają niski indeks glikemiczny  więc bez obawy mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność

Frytki z batatów to szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Pasują zarówno do ryb jak i mięsa. Ja najbardziej lubię je w formie pieczonej. Mają słodki smak.


Do przygotowania batatów potrzebujemy:

piekarnika nagrzanego do 200 stopni c (grzałka góra-dół)
2 batatów średniej wielkości
łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
ulubionych przypraw, u mnie: papryczka chili w proszku, zioła prowansalskie, odrobina soli, suszone pomidory w proszku
świeżego tymianku do posypania

PRZYGOTOWANIE:

1. Bataty myjemy i obieramy ze skóry. 
2. Kroimy w cienkie słupki.
3. W szklance mieszamy przyprawy z olejem i smarujemy nim nasze frytki. Możemy to zrobić w misce.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, i układamy na nim pokrojone bataty.
5. Pieczemy około 15 -20 minut, do zrumienienia brzegów.
6. Upieczone i lekko przestudzone bataty posypujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego!


19 komentarzy:

  1. takich tradycyjnych nie lubię, ale te z batatów są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam, ale preferuję je w wersji nieco grubszej niż ta ze zdjęcia ;) wydaje mi się, że wtedy mniej obsychają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzieś dziś już czytałam o batatach. Chyba naprawdę muszą być świetne, nigdy nie miałam okazji spróbować ani w słodkiej ani słonej wersji :) muszę to zmienić koniecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. znam, uwielbiam :) i właśnie w wersji cieniutkiej żeby chrupały troszkę :D odpowiednio doprawione są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię frytki z batatów, aczkolwiek muszę przyznać, że jestem ich w stanie zjeść niewiele, bo jednak słodycz batatów w nadmiarze nie jest dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię bataty, niestety w naszych sklepach są dość ciężko dostępne. Często jednak w przypadkach diet z dostawą serwują właśnie pyszne dania z batatami. Kilka razy się skusiłem. :) A fryteczki na pewno spróbuje przy kolejnej okazji. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o dostępność to bataty sa praktycznie zawsze w sklepach typu LIDL, Biedronka, Auchan. Kosztują ok 7 złotych za kilogram 😄

      Usuń
  7. Pyszne ale trudno pokroić batata w paski :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twardziel z niego ;) Ale dobry nóż i juz nie jest tak trudno. Poza tym zawsze można poprosić o pomoc ;)

      Usuń
  8. lubię takie kulinarne "oszukaństwa" :D fit czipsy itd :D

    OdpowiedzUsuń
  9. niestety nie przepadam za batatami dla mnie smakują jak marchewki, których nienawidzę :(

    http://twosistersbloog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też nie lubię, wolę tradycyjne frytasy z chrupiącą skórką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety tradycyjnie frytasy nie mogą często gościć w codziennym menu. A pieczone bataty i owszem :) zawsze można upiec zwykłego ziemniaka pokrojonego w cienkie słupki ;) tez pycha!

      Usuń
    2. Ja też lubie zwykłe frytki ... jak i miliony rzeczy, ktorych nie moge przy insulinoopornosci ... jak sie nie ma co sie lubi, to sie kombinuje :)

      Usuń
  11. Bardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !

    OdpowiedzUsuń
  12. Fascynujący wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam frytki z batatów. Smakują rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...