Loading...

poniedziałek, 2 marca 2015

Racuchy ananasowe

Dzisiaj pomysł na pyszne śniadanie. Ale zanim przejdziemy do przepisu, chciałabym wspomnieć kilka słów o głównym bohaterze dzisiejszego wpisu ;)

Ananasy uwielbiam! Ale tylko te świeże są naprawdę wartościowe i pyszne. Unikajmy ananasów z puszki. Dzięki witaminom, minerałom i związkom jakie znajdują się w tym złocistym owocu, ananas to nie tylko wyśmienity smak, ale także i zdrowie!
A oto jego magiczne właściowości:

- dzięki zawartości bromeliny i biotyny ananas ma właściwości odchudzające. Obecność witamin C i B6 oraz manganu i miedzi sprawia, że ananas wykazuje działanie estrogenopodobne;

- ma działanie przeciwzapalne;

- zapobiega schorzeniom układu krwionośnego, rozpuszcza skrzepliny i zapobiega chorobie wieńcowej;

- wykazuje działanie antynowotworowe ponieważ hamuje proces nowotworzenia komórek nowotworowych;

- usuwa toksyny z organizmu, sprawia, że skóra wygląda piękniej;

- przyspiesza gojenie się ran;

- dzieki obecności manganu, stymuluje wchłanianie wapnia będącego podstawowym budulcem kości. Zapobiega osteoporozie;

- wykazuje działanie przeciwbólowe;

- jedzenie ananasów dodaje nam energii!

Skoro dodaje energii, będzie wyśmienity na śniadanie. Moja dzisiejsza propozycja to racuchy ananasowe. Zapraszam!



Składniki:


ananas dojrzały – średni
jajko
mąka orkiszowa typ 2000 (bezglutenowe z mąki ryżowej, z amarantusa, gryczanej) – 100 ml – to nie błąd (mniej niż 1/2 szklanki)
mleko – 3-4 łyżki
ksylitol lub stewia – łyżeczka
olej kokosowy – łyżka
cynamon


1. Ananasa obieramy se skóry. Kroimy w poprzek w 1 cm plastry. Z każdego plastra wycinamy twardy środek. 
2. Jajko, mąkę, słodzik i mleko roztrzepujemy trzepaczką lub miksujemy. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż na naleśniki.
3. Rozgrzewamy olej. Krążki ananasowe moczymy w cieście i smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni i posypujemy cynamonem.



11 komentarzy:

  1. Widząc racuchy w tytule już miałam uciekać, jednak ananasy mnie przekonały i dobrze się złożyło, bo przepis świetny i zdrowy. I chyba nawet taka początkująca kucharka jak ja sobie z nim poradzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę szkoda, że już śniadanie za mną - z chęcią spróbuję takich racuchów, bo prezentują się świetnie! Mam tylko pytanie - aby zmieścić się max. w 350kcal ile takich sztuk można zjeść? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 placki. Ananas niech waży ok 150 gramów :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. ale super przepis, jutro lecę po ananasa! :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają wspaniale i jutro muszą wylądować na moim talerzu:) Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam. Uwielbiam racuchy, a moja ciocia robi je najlepsze pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakuje na pewno cudownie (na zdjęciu wygląda niesamowicie), ale potem trzeba iść na ostry trening aby po porcji racuchów nie przytyć.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bez przesady, nie są aż tak kaloryczne. Nie różnią sie specjalnie od klasycznej owsianki. Poza tym to pomysł na śniadanie wiec tym bardziej mozemy sobie na nie pozwolić :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...