Loading...

wtorek, 1 lipca 2014

Zapiekanka ze szparagami

Chrupiąca zapiekanka ze szparagów to świetny pomysł na obiad czy kolację. Sezon na szparagi dobiega końca, wykorzystuję więc ich ostatnie sztuki :)


Składniki niezbędne do przygotowania zapiekanki:

16 sztuk szparagów
4 cienkie plastry szynki parmeńskiej (odkroić pasek tłuszczu)
kulka sera mozzarella
kilka listków bazylii
sos:
oliwa z oliwek - łyżeczka
musztarda łyżka
miód łyżeczka


1. Szparagi myjemy i osuszamy. Następnie odłamujemy zdrewniałe końce.
2. W miseczce składniki sosu mieszamy ze sobą.
3. Połowę szparagów układamy na dnie naczynia żaroodpornego, jeden przy drugim. Smarujemy je sosem. Na ich wierzch układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, a następnie plastry szynki. Na szynkę ponownie układamy pozostałe szparagi, smarujemy je sosem, przykrywamy serem i szynką.
4. Zapiekamy w piekarniku w 220 stopniach C przez 20 minut. Po wyjęciu posypujemy liśćmi bazylii.
Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda i pewnie równie świetnie smakuje. Gratuluje przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka wyszła przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się na Twoim blogu że zdjęcia które wrzucasz są profesjonalne, jak w prawdziwym magazynie kulinarnym ;) Przez co wiem że mam do czynienia z czymś profesjonalnym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ciekawie :) teraz czas na przyżadzenie i spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2800 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników, którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu.

    Serdecznie zapraszamy! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja czekam i czekam na przepis :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...