czwartek, 28 listopada 2013

Zupa krem z papryki

Przedstawiam Wam zupę krem z papryki. Jest rewelacyjna! O tej porze roku zupy często goszczą na moim stole. Smacznego :)


Składniki potrzebne do przygotowania zupy krem z papryki:

4 duże papryki ok. 1kg
duża cebula
500ml bulionu warzywnego
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz 
słodka papryka lub papryczka chili
4 łyżki jogurtu greckiego light 9%
świeża bazylia


1. Paprykę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach Celsjusza. Po tym czasie skóra z papryki będzie łatwo odchodzić (paprykę nakrywamy folia aluminiową, a gdy przestygnie zdejmujemy skórę.
2. Ziemniaka obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się bulionu.
3. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie.
4. Do gotującego się bulionu dodajemy paprykę i zeszkloną cebulę. Miksujemy do uzyskania kremu. Doprawiamy do smaku. 
5. Dekorujemy jogurtem i świeżą bazylią.

19 komentarzy:

  1. Wygląda super :) i pewnie tak samo smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowie na talerzu :) Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być pyszne! uwielbiam paprykę pod każdą możliwą postacią ;-) no i w sezonie jesienno-zimowym zupy-krem to u mnie standard ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupki szczególnie w okresie jesieni i zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na taką pogodę - krem jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis, wypróbuję tylko proszę powiedz czy paprykę wkładamy do piekarnika w foli aluminiowej czy dopiero zakładamy folię po wyjęciu z piekarnika? :)
    Świetny blog!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Paprykę pieczemy bez folii. Owijamy ją bezpośrednio po wyjęciu, jeszcze gorącą. Czekamy, aż wystygnie i zdejmujemy skórę :) Przed włożeniem do piekarnika możemy usunąć z niej gniazda nasienne i przekroić na pół. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Też ostatnio bardzo gustuję w zupach - świetnie rozgrzewają :) Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, idealna na grudniowe, zimowe dni! ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam! :) czy mogłaby Pani podać w odpowiedzi swój adres e-mail? :) Mam jedno pytanie odnoście uczelni, której Pani jest absolwentką :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekam na nowy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeju, jeju ja tak czekam na nowy przepis ... :))

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie słyszałam o zupie z papryki...

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupa przepyszna! Na stałe wchodzi do mojego jadłospisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. czy warzywa gotujace sie w bulionie tez miksujemy?

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja ulubiona <3 kojarzy mi się z dzieciństwem :3

    OdpowiedzUsuń
  16. lista składników nie pokrywa się ze składnikami wypisanymi na zdjęciu ):

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...