wtorek, 13 sierpnia 2013

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Sezon na marchewkę w pełni, a więc czas idealny na ciasto marchewkowe. Marchew - z pozoru pospolite warzywo leczy, upiększa i odmładza :) Jej korzeń bogaty jest w karoten, ale także potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także łatwo wchłaniany przez organizm wapń. Poza tym dostarcza miedzi, żelaza, magnezu oraz manganu. Karoten to pomarańczowo-żółty barwnik występujący w warzywach i owocach. Chroni on przed drobnoustrojami. Ma także działanie przeciwutleniające oraz korzystnie wpływa na wzrok i układ odpornościowy. Jest prowitaminą witaminy A. Występuje głównie jako alfa- i beta-karoten. 
Jakiś czas temu ktoś z Was prosił mnie o "odchudzenie" ciasta marchewkowego :) I voilà - oto jego lżejsza wersja, bez grama białej mąki, cukru oraz 150g oleju (bo tyle najczęściej znajdziemy w tradycyjnym przepisie na to ciasto :))  Czy zdajecie sobie sprawę, że 150g oleju to dodatkowe 1326 kcal?


Składniki potrzebne do przygotowania ciasta marchewkowego:

400g drobno tartej marchwi
130g zmielonych na mąkę płatków owsianych
4 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
30g orzechów włoskich
50g owoców suszonych (rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli)
Do dekoracji: 
opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 3%
pół łyżeczki żelatyny
płatki migdałowe

1. Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę, Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. 
3. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.
4. Następnie przez sitko przesiewamy "mąkę", proszek do pieczenia i przyprawy i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach.
5. Do gotowej masy dodajemy bakalie.
6. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut. 
7. W między czasie przygotowujemy naszą "polewę" ;) Do garnuszka wlewamy 3 łyżki zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
8. Upieczone ciasto odstawiamy na 15 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blachy. 
9. Dekorujemy waniliową polewą i posypujemy migdałami :)

Smacznego i słodkiego Kochani :)


121 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasto marchewkowe! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślinka cieknie!!
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie na weekend planuję zrobić ciastko marchewkowe i miałam szukać przepisu. Ale już mam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Ci bardzo!! Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pysznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba najlepsze marchewkowe ciasto jakie widziałam *-* pycha !

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj zrobię, tylko nie mam składników na polewę. Mam nadzieję, że nie będzie bez niej zbyt nudne, czy suche ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam :) rewelacyjne! bardzo dziękuję za przepis :)

      Usuń
    2. cieszę się bardzo :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. ile to 130 g platkow owsianych przeliczajac na szklanki?

    OdpowiedzUsuń
  9. O jak dobrze, że tutaj trafiłam! Planuję zrobienie ciasta marchewkowego, a Twoje wygląda przepysznie, a więc chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem tylko tyle: PYSZNOŚCI!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja się cieszę, że tu trafiłam:-) cudowny przepis i pojawi się u mnie na stole za niedługo.
    Ciasto wygląda niesamowicie dobrze jak na dietetyczne:-) sama ostatnio lubuję się w zdrowych cistach- jako,że nie jem już od pół roku słodyczy muszę czymś sobie zastępować lukę w menu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc jak tylko zagości na Twoim stole, napisz czy smakowało :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Jestem zafascynowana twoim blogiem, jakością zdjęć, wykonaniem potraw, składników jakie dodajesz. Jak dla mnie idealny blog!
      Ciasto smakowało!! :*

      Usuń
    3. dziękuję za przemiłe słowa :)

      Usuń
  12. dziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach. Ciasto prezentuje się pięknie i jest zapewne przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto super,polecam ten przepis innym:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto super. Zrobiłem małą modyfikację i tartą marchewkę zastąpiłem marchewką z sokowirówki plus pół szklanki chudego mleka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Upiekłam i wyszło okropne... W smaku jest takie bezpłciowe ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto robiło bardzo dużo osób, w tym moich pacjentów i pierwszy raz spotykam się z opinią, że jest niesmaczne czy "okropne"... Anonimowy być może zrobiłaś/eś coś nie tak. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Wszystko robiłam według przepisu.. :( Twoje wygląda przepysznie, a moje jakby było surowe, niedopieczone. A tak w ogóle jaki smak miało Twoje ciasto ?

      Usuń
    3. I jeszcze czy Twoje ciasto po upieczeniu było lepkie ? Pozdrawiam :D

      Usuń
    4. Smak był lekko korzenny za sprawą cynamonu i imbiru i oczywiście słodki. Ciasto kroiłam po przestudzeniu więc lepkie nie było, było wilgotne za sprawą marchewki :) Może powinnaś wydłużyć czas pieczenia. Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Zrobiłam ciasto i zastąpilam mielone otręby mąką ryżowa też dobre teraz szukam przepisu na moje ulubione brownie

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis, w ten weekend na pewno wypróbuję! A mam pytanie, bo obejrzałam wiele Twoich przepisów na ciasta i czy piekarnik nastawiasz z termoobiegiem, czy bez? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzięki Tobie to ciasto stało się jednym z moich ulubionych! :) Właśnie robie je po raz trzeci, poprzednimi razy było pyszne i tym razem na pewno też takie będzie ;)
    Świetne przepisy, bardzo dziękuje za wszystkie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. ciasto rewelacja poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ile kalorii ma porcja?

    OdpowiedzUsuń
  21. rewelacyjny przepis !!!

    OdpowiedzUsuń
  22. świetny przepis, robiłam go kilka razy, ale mam taki problem, ze za kazdym razem gdy je robie, po wyjeciu z piekarnika opada mi. Czy ja cos robie źle czy tak jest zawsze? Moze pytanie głupie, ale meczy mnie ta sprawa. Oczywiscie ciasto mimo wszystko jest wyśmienite i uwielbiam je ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy można już kupić zmielone płatki owsiane? Nie posiadam niestety takiego urządzenia jak młynek do kawy i co grosza nie znam nikogo, kto by je miał. Nie chciałabym zastępować ich mąką..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, chyba nie można kupić mielonych płatków owsianych, ale możesz kupić owsianą mąkę lub mąkę orkiszową, która również świetnie się tutaj sprawdzi. Dodatkowo możesz zmielić płatki blenderem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  24. Zrobiłam z mąką ryżową i polewą z białej czekolady i orzechów włoskich.. miało być dietetycznie,ale niestety ..jak posmakowałam samo ciasto, nie zachwyciło mnie, może dlatego, że chciałam "oszukać siebie" i myślałam,że ciasto będzie pyszne mimo wersji light..bałam się wypróbowania polewy z przepisu, dlatego ta biała czekolada..ona uratowała smak:).. bez polewy ciasto jest za mało słodkie..Spróbuję innego ciasta w wersji z Twoich przepisów, które jest Twoim ulubionym?pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
  25. Muszę dodać,że na drugie dzień smaczniejsze..dobre to ciasto:)pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że jednak się przekonałaś :) Do mniej słodkich wypieków trzeba się przyzwyczaić. Wiem, że jesteś miłośniczką bardzo słodkich ciast - wybór białej czekolady chociażby o tym świadczy, która moim zdaniem nie zasługuje na miano czekolady. Nie zawiera ona masy kakaowej, a w skład jej wchodzą: na pierwszym miejscu cukier, następnie tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, lecytyna sojowa, wanilia i inne... Następnym razem wybierz mleczną (30% kakaa, a najlepiej gorzką czekoladę (60, 70, 80% i więcej kakaa). Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. słowa "kakao" się nie odmienia;) pozdrawiam i dzięki za przepis!

      Usuń
  26. Pierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe i wyszło rewelacyjne !
    świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam,
    mogłabyś napisać ile kalorii mają Twoje poszczególne przepisy. Bardzo mi zależy. Z góry dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. wg moich wyliczen ok 1800 kcal cale ciasto

      Usuń
  28. Dobrze, będę dodawać wartość odżywczą do poszczególnych przepisów. Z wcześniejszych postów, obliczę wartość tych najbardziej popularnych m.in. ciasta marchewkowego. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wczoraj tutaj trafiłam, a dziś upiekłam to ciasto. Smakuje wybornie, rodzina stwierdziła, że przypomina piernik. Zamiast polewy jaką zaproponowałaś użyłam jogurtu naturalnego. Byłabym bardzo wdzięczna za podanie kaloryczności. Pozdrawiam
    Marlena

    OdpowiedzUsuń
  30. Ślicznie wyglądasz i stąd pytanie: gdzie kupiłas bluzkę i jeansową kamizelkę? :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Ależ piękne kolorowe zdjęcia :) A czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.

    OdpowiedzUsuń
  32. Właśnie czekam na wyjęcie z piekarnika (:

    OdpowiedzUsuń
  33. wcinam jeszcze cieple...pycha :) swietny przepis, zawsze robilam ciasto marchewkowe z 2 szklankami cukru i szklanka oleju, ten przepis jest o wiele lzejszy
    martwi mnie tylko ze polewa sie nie sciela, moze za malo zelatyny...

    OdpowiedzUsuń
  34. 130 g zmielonych platkow czy 130 g platkow ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no wlasnie chyba jest roznica, bo wlasnie chcialam zapytac ile mąki nalezy dodac, bo w młynku z tych platków zrobi sie mąka....z płatków robi sie wiecej objetościowo maki, i ona jest cięższa jak sadzę? Dagmara Sindalska

      Usuń
    2. chyba jednak nie cięższa, tylko objętościowo jest jej wiecej :)D.S

      Usuń
  35. Dzisiaj piekłam ciasto marchewkowe z innego przepisu;) Wyszło dobre,ale myślę że Twój przepis jest ciekawszy!:) Spróbuje następnym razem;) Ciekawy blog,myślę że będę zaglądać tu częściej;)

    OdpowiedzUsuń
  36. taki serwis a pozyczyl sobie twoje zdjecie ucinając logo nie ładnie http://vitalia.pl/przepisy/27952/Ciasto-marchewkowe-dietetyczne.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ehh.. nieładnie, coraz częściej dochodzą do mnie takie informacje
      Dzięki, pozdrawiam :)

      Usuń
  37. i kolejny serwis ktory sobie zabrał zdjecie http://www.mojanowafigura.pl/dieta/przepisy/dietetyczne-ciasto-marchewkowe/

    OdpowiedzUsuń
  38. Takiej wersji jeszcze nie próbowałem - zapisuje i będzie robione w najbliższych dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Probuje ogarnac ile to jest w przeliczeniu na szklanki 400gr marchwi.A przepis wyglada rewelacyjnie,wlasnie zabieram sie do wyprobowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  40. To ciasto ma być takie mokre, pakowate w środku? Nie wiem czy dobrze zrobiłam, jest bardzo mokre :/ Piekło się znacznie dłużej niż w przepisie. PS. Smaczniusie mimo, że konsystencja taka dziwna :P

    OdpowiedzUsuń
  41. Chciałabym zapytać, czy wie Pani, ile należałoby dodać melasy karobowej, żeby zastąpić tę ilość miodu z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  42. Zrobiłam to ciasto, wyszło bardzo dobre :-) Smakowało mi zarówno na gorąco, jak i na zimno. Chętnie poeksperymentowałabym z innym rodzajem mąki, żeby miało mniej "chlebowy" posmak. Czy mogłaby Pani polecić jakiś zdrowy rodzaj mąki do ciast?

    OdpowiedzUsuń
  43. Nie wyszło :( z zewnątrz ciemne - wewnątrz ciapa... Trzymałam ok 1h

    OdpowiedzUsuń
  44. Ciasto czekoladowe z burakiem już gotowe i się studzi :) Teraz zabieram się za marchewkowy specjał!
    Zaskoczyła mnie jednak moja waga, wyczerpała mi się właśnie bateria i nie mam jak odmierzyć składniki :( Czy byłabyś tak miła w tym czasie lekkiego zamieszania świątecznego i napisała mi ile marchewki i orzechów mogę dodać mierząc je szklanką ? Nie chciałabym zaburzyć proporcji kombinując :) Z góry bardzo dziękuję !
    I oczywiście zdrowych i pogodnych Świąt ! :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Wypróbowałam przepis.
    Wyszło przepyszne ciasto! ;))

    OdpowiedzUsuń
  46. Witam,

    Ciasto bardzo kusi, chociaż ostatnio skuszona innym przepisem również w wersji zdrowiej - poniosłam druzgocącą porażkę. Najzwyczajniej w świecie wyszedł zakalec, dlatego chęć eksperymentowania z ciastem marchwiowym trochę mi opadła. W komentarzu przeczytałam, że ktoś wykorzystał wiórki marchwi z sokowirówki (bardzo sprytny sposób, żeby je przetworzyć). Trochę się jednak boję próbować z "odpadami", ponieważ ciasto może wyjść za suche (pozbawione soku). Chyba, że ta osoba sok wlała do ciasta, a nie wypiła :)
    Może wypróbuję w weekend... ale aż się boję :)

    Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Pyszne ciasto!!! Potwierdzone :))))

    OdpowiedzUsuń
  48. Sprawdzone. Polecam :))

    OdpowiedzUsuń
  49. dzień dobry ;) mam pytanko.. czy mogłabym dodać zamiast płatków owsianych mąkę amarantusową? Kupiłam ją 'pod wpływem chwili' i szczerze nie mam pomysłu na jej wykorzystanie.. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  50. ktos chyba przywlaszczyl sobie przepis http://itsonedaycloser.blogspot.com/2013/10/najlepsze-dietetyczne-ciasto-marchewkowe.html

    OdpowiedzUsuń
  51. Anonimie zanim kogoś oskarżysz przeczytaj post do końca. Przepis u mnie na blogu jest od marca 2014 i od samego początku jest podane źródło przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  52. czy zamiast płatków owsianych mielonych mogę dać mąkę pełnoziarnistą i ile powinnam kupić marchwi biorąc pod uwagę odpadki? Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  53. Właśnie się picze... U mnie zamiast piany pianka, bo synek dorzucił jedno żółtko;), zamiast płatków mąka pełnoziarnista, o miodzie zapomniałam;) Dam znać jak wyszło... Tak się zastanawiam, czy nie można by go w razie czego dosłodzić stewią?

    OdpowiedzUsuń
  54. Od dawna chodziło za mną jakieś pyszne, zdrowe ciasto. Dobrze, że przypomniałam sobie o Twoim genialnym blogu :) Już kiedyś robiłam ciasto marchewkowe z Twojego przepisu i wyszło przepyszne, właśnie piekę je po raz drugi. Tym razem zrobiłam z podwójnej porcji, bo poprzednio zeszło w jeden dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  55. Mega dobre wyszło! Pomysł z serkiem waniliowym, jako polewa to strzał w dziesiątkę! Następnym razem dam mniej miodu, bo jednak dla mnie trochę za słodkie, ale poza tym naprawdę mega!

    OdpowiedzUsuń
  56. Witam ile kalori ma cale ciasto i ile jeden kawalek?

    OdpowiedzUsuń
  57. a można kupić gotową mąkę owsianą? nie mam młynka hmm...

    OdpowiedzUsuń
  58. Jako facet, czyli istota prosta w funkcjonowaniu lubie przepisy z dobrze zrobionymi zdjęciami. Na Twoich to ciasto, choć praktycznie wegańskie, wygląda super. Cieszy mnie też zastosowanie orzechów oraz miodu. Odnośnie miodu: jakiego miodu używasz? Czy takiego standardowego masowego czy też naturalnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa :)
      Używam prawdziwego miodu prosto od pszczelarza. Pierwotnie nie jest on płynny. dopiero po podgrzaniu ma płynną konsystencję :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  59. Witam .Dzis zrobilam ciacho wszystko super dalam chyba wiecej marchwi bo az 4szklanki dodalam kandyzowany imbir,morele,figi suszone,zurawine ,tylko maly problem ciasto po wystudzeniu nie chcialo odkleic sie od papieru nie wiem czemu nastepnym razem wysmaruje tortownice maslem i bulka tarta!Ciasto bardzo wilgotne i syte dziekuje za przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może było trochę za ciężkie od suszonych owoców. Następnym razem wysmaruj formę ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Witam, na ile stopni piekarnik i jaka funkcja pieczenia...??:)))

      Usuń
    3. Temperatura podana jest w poście, dokladnie 1 podpunkt :) 180st C góra-dół

      Usuń
    4. Wiem, przepraszam...zauwazylam jak juz przygotowałam sobie składniki:)

      Usuń
  60. Czy można z tego ciasta upiec babeczki?

    OdpowiedzUsuń
  61. Wypróbowałam wczoraj, wyszło genialne! Najlepsze dietetyczne ciasto jakie jadłam :) Bałam się, że będzie za mokre w środku, ale po godzinie zostawiłam do stygnięcia w piekarniku, żeby sobie jeszcze doszło i wyszło idealne. Zamiast serka homogenizowanego udekorowałam domową nutellą z jogurtu i kakao. Dziękuję za przepis, będę śledzić Pani bloga!

    OdpowiedzUsuń
  62. Zrobiłam ciacho i zakochałam się od pierwszego kęsa :). Zamiast miodu, dałam ksylitolu, więc i mój cukrzycowy teść do ciacha się przytulil :D Super blog <3

    OdpowiedzUsuń
  63. a czy jest jakis pomysl na polewa dla wegetarian ? nie chce uzywac zelatyny....

    OdpowiedzUsuń
  64. Witam, mam pytanie co do polewy. Ile gramów ma jedno opakowanie serka, ja kupiłam 400 g i nie wiem czy nie za dużo ;)

    OdpowiedzUsuń
  65. Można zamienić makę na pełnoziarnistą ?

    OdpowiedzUsuń
  66. Upiekłam to ciasto i było pyszne. W dodatku sam placek długo utrzymuje świeżość. Cieszę się, że znalazłam przepis na deser, który jest zarówno smaczny i zdrowy oraz niskokaloryczny :-) A link do tego ciasta już wysłałam koleżance :-)

    OdpowiedzUsuń
  67. Zapach unoszący się w kuchni obłędny! Szkoda, że ciasto po wyłączeniu piekarnika opadło i obecnie ma wysokość 1cm :D Jednak nadrabia smakiem. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  68. czy można ciasto piec w formie muffinek ?

    OdpowiedzUsuń
  69. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  70. Hej, czy można je zrobić bez bakalii? Ewentualnie z masłem orzechowym? Nie przepadam za bakaliami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...