Pyszny, pachnący i sycący. Idealny na kanapkę, czy sam np. z dodatkiem gęstego jogurtu. Jest niskokaloryczny, choć nie do końca... Przyznaję, że znika w jeden dzień :) Warty zrobienia. Polecam.
Składniki do przygotowania pasztetu:
3 cukinie
1 duża marchewka
1 duża cebula lub 2 mniejsze
szklanka zmielonych w młynku płatków owsianych zwykłych lub górskich
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka i jedno białko
3 łyżki oleju rzepakowego
sól/pieprz do smaku
1. Warzywa myjemy i obieramy. Cukinię trzemy na tarce, solimy i odcedzamy na sitku.
2. Marchew trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę.
3. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, dodajemy marchew i dusimy ok. 5 minut.
4. Do miski dodajemy warzywa, dodajemy płatki owsiane, pozostały olej i doprawiamy do smaku. Nie bójmy się próbować.
5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, grzałka góra-dół. Formę do keksówki wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto na pasztet. Pieczemy około 35-40 minut lub do zrumienienia.
Smacznego!
Nie spodziewałam się, że można stworzyć pasztet z cukini :)
OdpowiedzUsuńWygląda przyzwoicie, przy świętach można wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńsłyszałam że jest pyszny również na ciepło... :)
OdpowiedzUsuńWygląda zniewalająco! Od dawna mam ochotę go zrobić! W jakiej ilości należy dodać cukinię, aby był idealny?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Wow, muszę koniecznie zrobić;)
OdpowiedzUsuńA co z jajkami podanymi w składnikach?
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńciekawee
OdpowiedzUsuńprzedsiębiorstwo, sklep, towary, wnioskodawca, sklepy internetowe
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń