Strony

wtorek, 9 grudnia 2014

Bezglutenowe ciasto z dynią

Ostatnio trafiłam na "książkę najsłodszej blogerki kulinarnej" Pani Doroty Świątkowskiej. Moje wypieki i desery zainspirowała mnie do upieczenia drożdżowego ciasta dyniowego. A skoro sezon na dynię w pełni nie czekałam długo. Przepis zmodyfikowałam i powstało ciasto bezglutenowe, lekko słodkie o pięknym pomarańczowym kolorze. 
Zapraszam!


Składniki do przygotowania ciasta:

1 szklanka purre z dyni (przepis poniżej)
2,5 szklanki mąki gryczanej Bio
14g świeżych drożdży
3 łyżki stewi
łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka migdałowego (może być inne roślinne lub krowie)
30 g oleju kokosowego Olejowy Raj - roztopionego
łyżeczka skórki z pomarańczy
szczypta cynamonu i kardamonu

1. Puree z dyni: małą dynię myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dyni nie musimy obierać, skóra będzie lekko odchodziła po upieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kawałki dyni i pieczemy około godziny. Po upieczeniu zdejmujemy skórę, studzimy i miksujemy.
2. Do miski wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim drożdże z dodatkiem cukru brązowego i 2 łyżek mąki gryczanej. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
3. Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy resztę mąki, cynamon oraz kardamon. Następnie dodajemy stewię, skórkę pomarańczową, olej i puree z dyni. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na minimum 20 minut.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut - do suchego patyczka.
5. Gotowe i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem otrzymanym po zmiksowaniu w młynku do kawy stewii lub brązowego cukru.
Smacznego!


18 komentarzy:

  1. Kolor ciacha urzeka :D ciasta dyniowe nie dość że są przepyszne to jeszcze pięknie się prezentują dzięki takim kolorom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkie gryczane wypieki! są obłędne nie tylko w smaku, ale i wyglądzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, tym bardziej że bezglutenowy!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie słoneczne, kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciacho akurat dla mamy która jest bezglutenowcem :-) Mam tylko jedno pytanie. Jakiej stewii używasz lub jaką możesz polecić? Widzę że masz w proszku, a używałaś kiedyś w płynie? Dość długo szukam i powiem szczerze zraziłam się goryczką jaka często się pojawia:( Pozdrawiam serdecznie :-) Ala

    OdpowiedzUsuń
  7. Tylko przyjdzie sezon na dynie i robię!

    OdpowiedzUsuń
  8. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czym można zastąpić stewie, bo nie mam ?

    OdpowiedzUsuń
  10. super wpis, chętnie poczytam więcej

    OdpowiedzUsuń