Strony

piątek, 7 marca 2014

Delicje z domowej roboty galaretką

Kochane, jutro nasze święto :) Osłodźmy sobie ten dzień delicją, oczywiście w lżejszym wydaniu ;) Zapraszam!



Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub pół na pół z ksylitolem
1/2 szklanki mąki orkiszowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Nasączenie:
sok z 1 pomarańczy
łyżeczka rumu

Domowej roboty galaretka:
350ml soku wyciśnięty z 4 dużych pomarańczy lub gotowy sok przecierowy Marwit, niepasteryzowany jednodniowy
łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) - u mnie bez cukru
czubata łyżka żelatyny

Polewa:
100 g ciemnej czekolady deserowej

    1. Galaretka: Pomarańcze myjemy i wyciskamy z nich sok. Następnie przez gęste sitko przecedzamy sok, aby uzyskać klarowna konsystencję. Sok wlewamy do garnka i podgrzewamy mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę. Mieszamy do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudzoną ale płynną galaretkę wlewamy do formy (21cm) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Następnie formę wstawiamy do bardzo ciepłej wody na 30 sekund, po tym czasie wyjmujemy gotową galaretkę na talerz.

2. Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Białka ubijamy 2 minuty. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Ubijamy przez kilka minut aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wciąż ubijając dodajemy stopniowo żółtka, Następnie przesiewamy mąkę i miksujemy na wolnych obrotach na gładką masę. Masę wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Po tym czasie biszkopt od razu wyjąć z piekarnika. Ostudzić, nie wyjmować z formy.

3. Nasączenie: Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy mieszamy z rumem. Nasączamy ostudzony biszkopt.

4. Na biszkopt układamy galaretkę.

5. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy nią górę galaretki.

Smacznego :)




14 komentarzy:

  1. Niech się tylko skończy post, to zrobię, ciekawe jest to, że można zrobić galaretkę samemu, nie korzystając z tzw. proszku, na pewno będę z tego korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam. Pycha! Wszyscy w domu się zajadają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jaka to forma? 21x21? bo coś wysoka wydaje mi się ta galaretka jak na 350ml. a nie chciałabym zrobic za niskiego. także proszę o radę;) strasznie sie napaliłam żeby zrobić ten deser dietetyczny:)
    Iven

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć innej mąki zamiast orkiszowej? Może pełnoziarnistej? Niestety bardzo ciężko jest mi znaleźć orkiszową. Wypróbowałam już wszystkie przepisy z tego bloga, zostało tylko to ciasto i pizza, do której też jest potrzebna mąka orkiszowa
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę kiedys spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały blok i fajne treści

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały blok i fajne treści

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis warty przygotowania

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem zachwycona tą propozycją. Wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń