Kanapka - prosta i smaczna przekąska, idealna na śniadanie, lunch czy kolację. Dzięki urozmaiconym dodatkom może stanowić pełnowartościowy posiłek.
Moja propozycja na dzisiaj to kilka kromek cienko pokrojonego razowego żytniego pieczywa przełożone tuńczykiem i sadzonym jajkiem, z dodatkiem ulubionych warzyw i sosem jogurtowo-koperkowym.
Składniki potrzebne do przygotowania kanapek:
chleb żytni razowy 3 kromki
tuńczyk z wody
jajko
szczypiorek
ogórek zielony
pomidor
sałata/kapusta pekińska
koperek
ząbek czosnku
jogurt naturalny
sól, pieprz
długie wykałaczki
1. Pieczywo kroimy w cienkie kromki i przekrawamy wzdłuż przekątnej.
2. Jajko smażymy na patelni bez tłuszczu. doprawiamy solą niskosodową i pieprzem.
3. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego) mieszamy z posiekanym koperkiem i ząbkiem czosnku.
4. Układamy kolejno: kromkę chleba - sos - sałatę - pomidor - tuńczyk - kromkę chleba - sos - jajko - siekany szczypiorek - talarki ogórka - kromkę chleba.
5. Gotowe sandwiche nadziewamy na wykałaczki. Smacznego!
uwielbiam kanapki z jajkiem sadzonym :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz odwiedzam Twój blog i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba. Lubię takie "odchudzone", a jednocześnie kolorowe i pyszne przepisy:)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńproste, smaczne, zdrowe i lekkie! takie kanapki sobie na pewno zaserwuję :)
OdpowiedzUsuńJak z tuńczykiem to muszą być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysl na sniadanko albo przekaske. Jutro tak wlsanie zaczne dzien ;)
OdpowiedzUsuńrobię podobne kanapki, dodaję do nich jeszcze kapary i pokrojone czarne oliwki.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam K
Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego i fajnego artykułu.
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń